Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. srpanj 2020.

Vijesti

Greccio, 4. prosinac 2019.

PAPA U GRECCIU: DIJELITE RADOST S ONIMA KOJI SU TUŽNI I NADU S ONIMA KOJI SU JE IZGUBILI

Sveti Otac u nedjelju je posjetio mjesto gdje je sveti Franjo Asiški prvi put postavio jaslice kako bi istaknuo važnost Isusova rođenja

Papa Franjo je u nedjelju, 1. prosinca 2019. posjetio Greccio, gdje je sveti Franjo Asiški prvi put postavio jaslice kako bi istaknuo važnost Isusova rođenja. Tamo je Papa potpisao i svim vjernicima poslao poslanicu Admirabile signum, ističući također na taj način vrijednost jaslica. Naviještajte evanđelje ako je potrebno i riječima – ponovio je Papa riječi svetoga Franje pred skupinom obitelji, djece, redovnica i redovnika franjevaca te napomenuo – Ne radi se o prozelitizmu, o uvjeravanju najslabijih i grešnika, nego o svjedočenju. Bog nas je stvorio od zemlje, kao što kaže Knjiga postanka, učinio nas je zemljom i mi smo zemlja. Zaljubio se u našu zemlju. Siromaštvo i poniznost svjedočanstvo su Isusove ljubavi.

Jaslice koje je sveti Franjo Asiški prvi put postavio upravo u tom malom prostoru kao imitaciju Betlehemske špilje, same govore. Tu nije potrebno mnoštvo riječi, jer sam prizor izražava mudrost koja nam je potrebna kako bismo shvatili ono bitno – rekao je Sveti Otac i primijetio – Potrebni su nam trenuci tišine i molitve kako bismo zaustavili buku misli i djela koja odražavaju užurbani život. Tišina služi da bismo kontemplirali ljepotu lica djeteta Isusa koji je rođen u siromaštvu štale, a molitva kako bismo izrazili zahvalnost punu divljenja zbog tog dara ljubavi koji nam se daje. Naime, u jednostavnom i divnom znaku jaslica koji je pučka pobožnost prihvaćala i prenosila iz generacije u generaciju, očituje se veliko otajstvo kršćanske vjere.

Bog nas toliko voli da želi podijeliti s nama naš ljudski život – rekao je papa Franjo i dodao – Nikada nas ne ostavlja same; prati nas svojom skrivenom prisutnošću, ali ne i nevidljivom. U svakoj radosnoj i žalosnoj situaciji, On je Emanuel, s nama Bog. Samo kontemplirajući Božje rođenje koje je prihvatio da bi postao Dijete usred siromaštva i ljudske malenosti, kao što su učinili betlehemski pastiri, osjetit ćemo kako nam se srce ispunja radošću.

Tada će naše srce biti puno radosti koju ćemo moći nositi tamo gdje je žalost; bit će puno nade koju treba podijeliti s onima koji su je izgubili. Poistovjetimo se s Marijom koja je svoga Sina položila u jasle, jer u kući nije bilo mjesta. S njom i sa svetim Josipom, njezinim zaručnikom, gledajmo dijete Isusa. Njegov osmjeh u noći neka rasprši ravnodušnost i otvori radosti srca onih koji se osjećaju voljenima od Oca koji je na nebu – zaključio je Papa. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: