Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. srpanj 2020.

Vijesti

Orašje, 2. prosinac 2019.

PRIMANJE U SLUŽBU NOVIH MINISTRANATA U ŽUPI BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA U ORAŠJU

Uvedeno je osam novih ministranata u zajednicu poslužitelja oltara ove župne zajednice

Na prvu nedjelju došašća, 1. prosinca 2019., nakon dužih priprema, koje su se sastojale od ministrantskih susreta i redovitih posjeta Svetim misama, u župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio župnik fra Bono Kovačević, u prepunoj crkvi obrednim slavljem uvedeno je osam novih ministranata, sedam dječaka i jedna djevojčica, u zajednicu poslužitelja oltara ove župne zajednice.

Na početku euharistijskog slavlja prvopričesnica Sara Marković upalila je prvu adventsku svijeću te uz kratko meditativno razmatranje izrekla molitvu kod paljenja svijeće.

Euharistijsko slavlje započelo je ministrantskom molitvom, zatim je ministrantica Anđela Oršolić izrekla kratku prigodnu meditaciju uz riječi: „Evo me!“.

Poslije službe riječi i homilije bio je obred primanja u ministrantsku službu. U uvodnom dijelu predstavnik kandidata ministrantskog zbora Anto Baotić pročitao je imena kandidata, a njih osmero pristupilo je oltaru s riječima: „Evo me!“. Za vrijeme obreda primanja, pred velikim brojem vjernika, roditelja, braće i sestara kandidati su pristupili obredu uvođenja u ministrantsku službu gdje su izrazili želju da postanu poslužitelji oltara te obećali da će svoju zadaću izvršavati pobožno i revno. Nakon uvodne molitve uslijedio je blagoslov ministrantskih haljinica, a poslije su novi ministranti radosno pristupili oblačenju svojih haljina. Zatim je slijedio blagoslov ministrantskih križeva i svečanost podijele križeva uz prigodnu meditaciju o križu koju je izrekao primljeni ministrant Mirko Zlatarević.

U molitvi vjernika ministranti su izrekli molitvene nakane za Crkvu, za sve dječake i djevojčice koji su se kroz ministrantsku službu stavili u službu Crkvi i Kristu, za sve kršćane i za obitelji župne zajednice.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik je čestitao novim ministrantima: Anđeli Oršolić, Mirku Zlatareviću, Ivanu Kobaš, Mariju i Josipu Mikić, Marku Antoniju Orkić, Ivi Abramović i Anti Baotić na primljenoj službi i podijelio im prikladne simbolične darove: Ministrantsku iskaznicu, Uspomenu na primanje u ministrantsku službu, knjižicu Kakav ministrant i privjesak Anđeo čuvar.

Također, kao bližu pripravu za obred primanja u ministrantsku službu ministranti su imali, u subotu, 23. studenoga jednodnevnu duhovnu obnovu koja se sastojala od hodočašća u Vukovar i Ilok.

Uz savjesno izvršavanje svojih dužnosti i dolaska na Svetu misu, ministranti ove župne zajednice imaju svoj redoviti susret svake subote. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. srpanj 2020.

    Il dolore del Papa per Santa Sofia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: