Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. srpanj 2020.

Vijesti

Split, 1. prosinac 2019.

BISKUP KOMARICA NA PROSLAVI SVETKOVINE SV. ANDRIJE APOSTOLA NA SPLITSKOM SUĆIDRU

„Apostol znači poslanik. Svi smo mi Gospodinovi poslanici u vremenu u kojem živimo“, poručio je u homiliji biskup Komarica

Župa sv. Andrije apostola na Sućidru u Splitu svečano je proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika u subotu, 30. studenoga 2019. Središnje svečano Euharistijsko slavlje predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, objavljenio je na mrežnoj stranici Banjolučke biskupije.

U koncelebraciji su bili župnik don Ivan Čotić, župni pomoćnik don Vedran Torić, don Hrvoje Dragun, don Ivan Alojzije Terze, SDB i don Hrvoje Relja. Svečanost je pjesmom uveličao župni mješoviti zbor.

U prigodnoj homiliji biskup Komarica se osvrnuo na život sv. Andrije, rekavši: „Sv. Andrija je bio Kristov apostol i mučenik. Svojim životom je spremno posvjedočio za svoja kršćanska uvjerenja. Na Kristov poziv je zajedno sa svojim bratom Šimunom Petrom ostavio svoju ribarsku mrežu postavši ribarom ljudi. Raspet je na križ u obliku slova X jer se ni pod koju cijenu nije želio odreći Krista“.

Dodao je i kako je u Banjolučkoj biskupiji za vrijeme rata 7 svećenika ubijeno samo zbog toga što su pripadali „Kristovoj vojsci“. „Osim tih svećenika, koji su pomagali i Srbima i muslimanima, ubijeni su brojni kršćani samo zbog svojih uvjerenja. Pretrpjeli smo veliku nepravdu u borbi protiv zla. Željeli su nas protjerati s područja Banjolučke biskupije samo zbog naše pripadnosti hrvatskom narodu i zbog našeg kršćanskog identiteta koji se najbolje očitovao u našem zajedništvu. No, nisu uspjeli. Krist je sačuvao svoj narod milošću svoje ljubavi“, istaknuo je biskup Komarica, dodavši kako su mnogobrojni splitski svećenici i vjernici na različite načine pomagali Banjolučkoj biskupiji. „Posebno među njima moram spomenuti ratnog nadbiskupa Jurića i njegova nasljednika mons. Barišića. Iskreno sam vam zahvalan na svemu“, nastavio je.

Pojasnio je i kako smo svi mi Kristovi apostoli. „Apostol znači poslanik. Svi smo mi Gospodinovi poslanici u vremenu u kojem živimo. Živite svoja kršćanska uvjerenja u svojim obiteljima i na svojim radnim mjestima jer na taj način postajete živo sjeme evanđeoske riječi“, naglasio je mons. Komarica.

Podsjetio je nazočne vjernike kako smo svi stvoreni za nebo do kojeg nas vodi „autentični kršćanski život“. Pojasnio je kako ne postoji privatno kršćanstvo upozorivši „kako se svojih kršćanskih vrednota ne smijemo odreći ni pod cijenu progona“.

Okupljene župljane i njihove goste pozdravio je župnik don Ivan Čotić koji je zahvalio mons. Komarici na dolasku i poticajnoj riječi. Zahvalio je i prisutnim svećenicima kao i predvoditelju duhovne obnove pateru Marku Korneliju Glogoviću. Riječi zahvale uputio je i pjevačima dječjeg zbora, zbora Andrijane, sastavu mladih „Izidor“, župnom mješovitom zboru i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u proslavi. (kta)

Više fotografija...

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. srpanj 2020.

    Il dolore del Papa per Santa Sofia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: