Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

3. kolovoz 2020.

Vijesti

Sarajevo, 21. studeni 2019.

MISNIM SLAVLJEM SESTRE KĆERI BOŽJE LJUBAVI U SARAJEVU OBILJEŽILE OBLJETNICU OSNUTKA DRUŽBE I PROVINCIJE

Svetu misu predvodio je preč. Zdenko Spajić, profesor na KBF-u u Sarajevu

U četvrtak, 21. studenog 2019. na spomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije u Hramu, sestre Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu obilježile su 151. obljetnicu osnutka svoje Družbe i završetak jednogodišnje proslave 100-te obljetnice Provincije Božje providnosti sa sjedištem u Zagrebu. Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice u Sarajevu predvodio je preč. Zdenko Spajić, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Za jubilarnu godinu Provincije sestre su odabrale geslo: „U Božjoj providnosti hodimo“ i njime se nadahnjivale od otvaranja 100. obljetnice Provincije u Sarajevu, 23. rujna 2018. također u njihovoj samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice u Sarajevu sve do završetka ove godine koji je svečano obilježen, 11. listopada 2019. u Zagrebu. Družbu Kćeri Božje ljubavi utemeljila je, 21. studenoga 1868. u Beču Majka Franziska Lechner.

Na početku Mise riječi pozdrava predvoditelju Misnoga slavlja, nazočnim svećenicima, redovnicama i drugim vjernicima te čestitku sestrama Kćeri Božje ljubavi u povodu jubileja uputio je vlč. Ljubo Zelenika, rektor crkve i odgojitelj u Internatu „Sv. Josip“.

Uvodeći u Svetu misu preč. Spajić čestitao je sestrama dan utemeljenja Družbe i pozvao ih na molitvu da im Gospodin udijeli snagu i milost Duha Svetoga kako bi karizmu, koju je njihova Utemeljiteljica zacrtala, mogli i danas vjerno svjedočiti i pronositi kroz svijet.

U prigodnoj propovijedi preč. Spajić podsjetio je da spomendanom Prikazanja BDM u Hramu ispovijedamo vjeru Crkve od njezinih vrlo ranih dana da je Marija bila sva posvećena Gospodinu. Kazavši da je Bog „postao jedan od nas, da prebiva među nama, mijenja svijet i društvene i međuljudske odnose“, istaknuo je da Bog sve to čini preko osoba koje su ispunjene Duhom Svetim poput utemeljiteljice Majke Franziske Lechner, koja je „osjetila Božji poziv da u jednom vrlo nepravednom svijetu čini nešto što će uprisutnjivati Boga među ljudima“.

Osvrnuvši se na pročitano evanđelje, rektor Spajić je kazao da Isus okuplja novu obitelj oko jedinog kriterija – slušanja i vršenja volje Božje. Rekao je da grijeh kršćane sprječava da budu, kako to kaže molitva, u Kristu „jedno tijelo i jedan duh“, te da se kruh i vino – „nežive tvari“ – snagom Duha Svetoga pretvaraju u Tijelo i Krv Kristovu. „Nas je Bog stvorio na svoju sliku i dao nam slobodu da možemo biti otvoreni djelovanju Duha Svetoga ili da se, radi različitih drugih stvari, zatvorimo njegovom djelovanju“, rekao je preč. Spajić naglasivši da prepuštanje drugim „bogovima“ onemogućava da budemo istinski dionici unutar Crkve, „Kristova tijela koje je na križu porodio, uspostavio i koje posvećuje i vodi snagom Duha Svetoga“. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: