Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

3. kolovoz 2020.

Vijesti

Buško Jezero, 21. studeni 2019.

ODRŽAN SABOR HRVATSKE KARMELSKE PROVINCIJE SV. OCA JOSIPA 2019.

U Karmelu sv. Ilije na Buškom Jezeru

Sabor Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa održan je u Karmelu sv. Ilije na Buškom Jezeru u Bosni i Hercegovini od 17. do 21. studenog 2019. U radu Sabora Provincije sudjelovali su članovi Provincijalnog savjeta, priori pojedinih zajednica, odgojitelji na svim razinama formacije, te određeni broj svečanozavjetovanih redovnika iz zajednica koje pripadaju Provinciji.

Po već ustaljenoj praksi prvi radni dan Sabora bio je posvećen je trajnoj izobrazbi redovnika, drugi dan izvještajima iz zajednica i ustanova Provincije te razmatranjem izvještaja i aktualnih tema iz Provincije. Sabor uključuje i kulturološko-rekreativne sadržaje te sjednicu Provincijalnog savjeta.

Dan trajne formacije ove je godine bio posvećen značaju i obilježjima molitve u Karmelu. U sklopu tog dijela programa predavanja su održala trojica karmelićana. Predavanje pod naslovom „Povijesni pregled molitvenih praksi u Karmelu“ održao je dr. sc. Petar Janjić, „Praktični vid Karmelsko-terezijanske molitve“ predstavio je dr. sc. Franjo Podgorelec, a predavanje „Vježba u iskustvu prisutnosti Božje u duhovnosti Karmela“ izložio je dr. sc. Jure Zečević. Mr. sc. Jakov Kuharić govorio je svim sudionicima Sabora na temu „Karmelska literatura i prisutnost na internetu“.

Tijekom Sabora održan je i radni susret provincijalnog delegata za promociju duhovnih zvanja, o. Branka Zebića, sa promicateljima zvanja u pojedinim samostanima, a o. Petar Janjić upoznao je odgojitelje s Ratio particularis pod vidom provedbe i međusobne koordinacije odgojnog procesa. Radu Sabora predsjedao je aktualni provincijal o. Srećko Rimac.

Kulturološki-rekreativni program ove je godine uključivao i duhovno rekreacijski izlet u Bugojno i Travnik, tijekom kojega su karmelićani, u srijedu 20. studenog posjetili rodnu kuću nobelovca Ive Andrića i grob sluge Božjega Petra Barbarića, te bili bratski ugošćeni od strane sestara franjevki i braće franjevaca. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: