Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

7. srpanj 2020.

Vijesti

Bangkok, 20. studeni 2019.

PAPA DOPUTOVAO U TAJLAND

Nakon nešto više od jedanaest sati leta, papa Franjo je u srijedu, 20. studenoga stigao u Bangkok, prvo odredište svoga 32. apostolskog putovanja izvan Italije

Nakon nešto više od jedanaest sati leta, papa Franjo je oko 12 sati po mjesnom vremenu u srijedu, 20. studenoga 2019. stigao u Bangkok, prvo odredište svoga 32. apostolskog putovanja izvan Italije na kojem će posjetiti Tajland i Japan.

Dobrodošlicu su papi Franji u zračnoj luci u Bangkoku došli iskazati najviši predstavnici državne vlasti te zemlje jugoistočne Azije, zajedno s biskupima i 11 djece odjevenih u tradicionalnu tajlandsku nošnju, koja su predstavljala isto toliko biskupija prisutnih na tome području na kojem živi nešto više od 300 tisuća katolika. Manja skupina tajlandskih katolika pozdravila je Papu na izlazu iz zračne luke odakle se Sveti Otac automobilom odvezao prema Apostolskoj nuncijaturi na ručak i odmor od putovanja, a popodne će privatno slaviti misu. Na dočeku Pape sudjelovala je i s. Ana Rosa Sivori (77), redovnica družbe Kćeri Marije Pomoćnice kršćana, koja će biti Papina prevoditeljica na nekim susretima u Tajlandu.

Geslo pohoda Tajlandu „Kristovi učenici, učenici misionari“ podsjeća na važnu obljetnicu koja se obilježava ove godine – 350 godina osnivanja apostolskoga vikarijata u Sijamu (1669.) što je izraženo i u logu na kojemu je papa Franjo prikazan nasmijan, dok je niže naslikana lađa kao simbol evangelizacije, s tri jedra koji predstavljaju Presveto Trojstvo. Lađu drži stilizirana ruka Djevice Marije. Pozlaćeni križ pak potiče cijelu Katoličku Crkvu na Tajlandu da bude svjedok Radosne vijesti.

Utvrditi u vjeri malo stado vjernika, poduprijeti dijalog i međureligijski susret i promicati mir i zaštitu života i okoliša, smjernice su Petrovog nasljednika na njegovu pohodu Tajlandu stopama svetoga Ivana Pavla II., pape koji je tu zemlju posjetio 1984. godine.

Prvog dana pohoda, u četvrtak 21. studenoga Papa će se prije podne susresti s predsjednikom tajlandske Vlade te s predsjednicima političkoga i društvenoga života i Diplomatskim zborom. Posjetit će i budistički hram te se susresti s liječnicima i bolesnicima iz bolnice St. Louis. Nakon ručka u Apostolskoj nuncijaturi Papa će se privatno susresti s kraljem Ramom X. u Kraljevskoj palači, a zatim slaviti misu na Nacionalnom stadionu.

Papa će u pohodu Tajlandu boraviti do 23. studenoga a zatim otputovati u Japan gdje će boraviti do 26. studenoga. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. srpanj 2020.

    Il Papa loda la risoluzione del cessate-il-fuoco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: