Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. srpanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 19. studeni 2019.

PAPA: MEĐURELIGIJSKI JE DIJALOG ODGOVOR NA BROJNA ZLA U SVIJETU

Sveti Otac u audijenciju primio sudionike susreta posvećenoga Dokumentu o ljudskom bratstvu, koji je organizirao Argentinski institut za međureligijski dijalog

U današnjem nesigurnom svijetu dijalog među religijama nije znak slabosti, jer vjernici su čimbenik mira za ljudska društva – istaknuo je papa Franjo primivši, 18. studenog 2019. u Vatikanu sudionike susreta posvećenoga Dokumentu o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, koji su u veljači ove godine u Abu Dhabiju potpisali Papa i veliki imam Al-Azhara, Ahmad Al-Tayyeb. Susret je organizirao Argentinski institut za međureligijski dijalog. Papa je pritom napomenuo da se pred onima koji nepravedno optužuju religije za poticanje mržnje te da su uzrok nasilja, odgovor nalazi u ponovnom isticanju da je integralizam kuga, imajući u vidu da sve religije u svojoj unutrašnjosti imaju skupinu integralista.

Papa je istaknuo da je vrlo važno da se taj tekst, – kako je rekao – „univerzalnoga obilježja“, proširi i na američkom kontinentu. Posebnost i osjetljivost različitih zemalja i kontinenata – dodao je – mogu doista pridonijeti detaljnom čitanju dokumenta, i njegovom boljem i djelotvornijem razumijevanju. Podsjetio je također da je na međureligijskom susretu održanom tijekom njegova apostolskog putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate, istaknuo da u današnjim prilikama religijama nema alternative; ili ćemo zajedno graditi sutrašnjicu, ili neće biti budućnosti – istaknuo je u memorijalnom centru Founder's Memorial u Abu Dhabiju.

Tijekom susreta u Vatikanu pak napomenuo je da su vjerske tradicije potrebni izvori nadahnuća za promicanje kulture susreta, u skladu s dijalogom Boga s ljudima. Bitna je međureligijska suradnja – dodao je – utemeljena na promicanju iskrenoga i smjernoga dijaloga usmjerenoga prema jedinstvu bez miješanja, zadržavajući vlastiti identitet.

Papa misli na jedinstvo koje ide dalje od pukoga političkog pakta; u tom se smislu prisjetio razmišljanja jednoga – kako je rekao – vrlo mudroga europskog političara koji je, osvrćući se na Dokument o ljudskom bratstvu spomenuo Konferenciju na Jalti, u vrijeme Drugoga svjetskog rata, te primijetio da dokument iz Abu Dhabija uspostavlja bratstvo, nadilazeći i političke saveze. U međuvremenu je, međutim, potrebno učiniti sve što je moguće na političkoj razini, jer je i to važno.

Svijet stalno promatra vjernike da bi vidio kakvo je naše ponašanje u odnosu na naš zajednički dom i ljudska prava, u suradnji također s muškarcima i ženama koji ne vjeruju, kako bismo dali učinkovite odgovore na brojne probleme našega svijeta – rekao je Papa te spomenuo rat i glad, bijedu koja pogađa milijune ljudi, krizu okoliša, nasilje, korupciju i moralnu degradaciju, krizu obitelji, gospodarstva, te ponajviše nedostatak nade.

Danas je riječ o tomu da treba promijeniti ponašanja koja su u prošlosti dovela do takozvanih vjerskih ratova – dodao je te spomenuo Noć svetoga Bartolomeja, misleći na krvoproliće pobornikā reformacije, počinjenoga u kolovozu 1572. godine u Parizu. Dokument o ljudskom bratstvu poziva nas da usvojimo „kulturu dijaloga“ kao put koji trebamo prijeći, zajedničku suradnju kao ponašanje, te uzajamno poznavanje kao metodu i kriterij djelovanja. Samo se tako može tvrditi – napomenuo je Papa – da religije nisu zatvoreni sustav koji se ne može promijeniti, nego su, s vlastitim identitetom „u hodu“.

Bratstvo je slojevita ljudska stvarnost kojoj su potrebne pozornost i obzirnost – dodao je te potaknuo na promicanje poruke bratstva u cijeloj međunarodnoj zajednici, prelazeći s jednostavne tolerancije na pravi miran zajednički život. Pritom trebamo brinuti jedni o drugima, njegujući bratstvo koje nije teoretsko nego istinsko, čineći to da prevlada uključivanje umjesto prepreka podjela – istaknuo je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: