Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. srpanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 18. studeni 2019.

POZDRAVNA RIJEČ NADBISKUPA HRANIĆA NA POČETKU EUHARISTIJSKOG SLAVLJA U VUKOVARU

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., 18. studenoga 2019.

U Vukovaru je, 18. studenoga 2019. na Memorijalnom groblju za sve žrtve Domovinskog rata slavljena je Misa koju je predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić. Na početku Euharistijskog slavlja đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić uputio je pozdravnu riječ koju prenosimo u cijelosti:
 
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., 18. studenoga 2019.
 
Draga braćo i sestre, okupljeni smo na Memorijalnom spomen-groblju „Dubrava“ i spominjemo se žrtve branitelja Vukovara i svih žrtava Domovinskog rata te svoje misli, osjećaje i nade stapamo u spomen-slavlje Kristova prijelaza kroz smrt u život, u slavlje euharistije ‘na čast otajstva Križa i muke Gospodnje’. Isusova je žrtva potpuno bila ispunjena božanskom ljubavlju. Nasuprot grijehu, stradanju i smrti ona je zasjala u događaju uskrsnuća i postala izvorom spasenja.
 
Pozdravljam sve Vas, dragi sudionici ovoga euharistijskoga slavlja iz čitave Hrvatske i inozemstva te sve hodočasnike iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.
 
Na osobit način pozdravljam predsjedatelja preuzvišenog gospodina Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjski i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskoga. Preuzvišeni, među braniteljima koji su branili ovaj grad i Hrvatsku domovinu te koji su hrabro ginuli za hrvatsku slobodu, a istodobno i brojni Vukovarci su porijeklom s područja Zapadne i Istočne Hercegovine. Vi osobno ste ove godine obilježili svoj zlatni svećenički jubilej i zato sam Vas zamolio te Vam zahvaljujem što ste prihvatili predvoditi ovo današnje euharistijsko slavlje. Drago mi je što je s Vama mogao doći i akademski zbor „Pro musica“ kojim ravna Vaš mostarski svećenik maestro don Dragan Filipović. Vama i Akademskom zboru od srca zahvaljujem.
 
Radost mi je što nam se danas pridružio i što je sa svima nama i naš novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Eccellenza reverendissima, grazie per la Sua partecipazione a questa commemorazione e celebrazione eucaristica, e per il Suo cammino insieme a noi.
 
Od srca i sa zahvalnošću za sudjelovanje i promicanje suradnje između naših mjesnih Crkava pozdravljam i uzoritog gospodina Vinka kardinala Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskoga.
 
Jednako tako, za zajedništvo i za sudjelovanje, zahvaljujem i svima Vama dragi oci biskupi i oče nadbiskupe – dionici euharistijskoga slavlja. Hvala Vam za Vaše svjedočanstvo zajedništva, za molitvu i za podršku ovoj našoj dragoj braći i sestrama. Hvala i svima vama draga braćo svećenici, poštovane časne sestre bogoslovi, draga mladosti, odrasli, sva draga braćo i sestre za dostojanstvo i mir kojim zračite, za svjedočanstvo oprosta, za molitvu za one koji su svojom krvlju i životom branili slobodu, ali i za one koji su nam nanijeli zlo, te za molitvu za pokoj svih poginulih u obrambenom ratu koji nam je, nažalost, bio nametnut.
 
Drago mi je što ste ovdje u molitvi ujedinjeni s nama te s poštovanjem pozdravljam i sve Vas poštovani i uvaženi nositelji državnih vlasti, gospodo ministri, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici i načelnici; sve Vas dragi Vukovarci, dragi branitelji, članovi obitelji poginulih i nestalih, invalidi te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Hrvatske vojske, Policije, medija i sve vas koji ste s nama ujedinjeni u molitvi posredstvom televizije i radija.
 
Ujedinjeni smo s duhom također s onima koji danas sudjeluju na komemoraciji u Škabrnji.
 
Oče biskupe, molim Vas da započnete euharistijsko slavlje.
 
(kta/ika)
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: