Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. rujan 2020.

Vijesti

Sarajevo, 17. studeni 2019.

PROSLAVA SV. NIKOLE TAVELIĆA U SVETIŠTU NA KOVAČIĆIMA

Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe sv. Ante Padovanskoga iz Bihaća, fra Bono Tomić

U četvrtak, 14. studenoga 2019., u svetištu svetoga Nikole Tavelića na Kovačićima u Sarajevu svečano je proslavljen spomendan na ovoga sveca, mučenika i svjedoka vjere. Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe sv. Ante Padovanskoga iz Bihaća, fra Bono Tomić u koncelebraciji s provincijalom Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem i drugim svećenicima. Na početku je sve prisutne pozdravio gvardijan samostana na Kovačićima, fra Damir Pavić izrazivši radost zbog ovoga događaja i zajedništva.

U prigodnoj homiliji propovjednik fra Bono je istaknuo kako svece, napose mučenike ne možemo u potpunosti razumjeti ako u svome životu nikada nismo bili u nešto toliko uvjereni da smo za to bili spremni umrijeti ili barem neku patnju i muku podnijeti. Potom je istaknuo dvije karakteristike svetaca: „Sveci su na prvom mjestu ljudima govorili istinu znajući kako je samo istina potreban za buđenje savjesti i poticanje na bolje promjene. Kao drugo, sveci su ljude u svojoj poniznosti upućivali na Boga i život s Bogom.”

U nastavku propovijedi fra Bono je rekao da mučeništvo sv. Nikole Tavelića ima obilježje kršćanskoga mučeništva kroz koje mučenik umire za Krista, a kršćanski mučenik je, zapravo, svjedok ljubavi. Pred kraj je potaknuo sve prisutne da budu ljudi radosti i mira: „Za to nam je potrebna snažna i prava vjera kakvu su imali naši stari koji su vjerovali u providnost pa su tako često govorili "Dat će Bog", a čini se kako nam danas ponajviše nedostaje vjere i hrabrosti naših starih jer da bismo nasljedovali Boga trebamo biti njegovi. U tom duhu neka nam sv. Nikola Tavelić izmoli milost ustrajnosti i pravu vjeru; milost i snagu za dostojno i ustrajno nošenje križa”, zaključio je fra Bono na kraju svoje homilije.

Sveto misno slavlje prošlo je svečano i dostojanstveno, glazbeno su ga animirali bogoslovi Franjevačke Teologije u Sarajevu, a po završetku uslijedilo je zajedničko druženje i zakuska u predvorju svetišta.

Proslavi blagdana sv. Nikole Tavelića prethodile su mise trodnevnice koje su predvodili fra Davor Petrović, fra Nikica Vujica i fra Damir Pavić. (kta/fia)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. rujan 2020.

    Papa Francesco: ricorda la fine e smetti di odiare

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: