Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. rujan 2020.

Vijesti

Orašje - Vukovar, 16. studeni 2019.

12. KOLONA SJEĆANJA ORAŠJE-VUKOVAR

Molitvu opijela kod Spomen obilježja u parku predmolilo je župnik fra Bono Kovačević

U povodu 28. obljetnice pada Vukovara 18. studenog, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B, podružnica Orašje u subotu, 16. studenoga 2019. u ranim jutarnjim satima krenula je organizirano na 12. Kolonu sjećanja Orašje - Vukovar. Na Put Vukovara iz Orašja je krenula skupina od 80-ak dragovoljaca i veterana, ratnih vojnih invalida te djeca branitelja iz općina Orašje i Domaljevac-Šamac.

Po tradiciji, sudionici Kolone sjećanja, u Orašju su se poklonili poginulim, umrlim i nestalim braniteljima ovoga kraja, te položili cvijeće i upalili svijeće kod Spomen obilježja u parku, a isto će to učiniti i u spomen na sve hrvatske branitelje, u mjestima i općinama kroz koja budu prolazili u RH.

Molitvu opijela kod Spomen obilježja u parku predmolilo je župnik fra Bono Kovačević. Fra Bono je u uvodnim mislima rekao kako će se ovih dana u Vukovaru vidjeti ljudi koji su okupljeni oko spomena na živote koji su ovdje na zemlji ostavili trag i postali dio naših osjećaja, misli, doživljaja. Posebno istaknuvši da je to spomen na ljude koje osjećamo da su dio nas, po kojima nas je Bog pozvao na život, spomen na roditelje, spomen na djecu, spomen na prijatelje.

Na kraju molitve opijela fra Bono je zaželio svim sudionicima sretan put pozvavši ih da se zajedno u molitvi, sa svim sudionicima koji će biti 18. studenoga u Vukovaru u koloni sjećanja pomole za sve pokojne: rođake, prijatelje, znance i dobročinitelje, a posebno za one koji su svoje živote dali za život drugih, poginule u ratnim sukobima, osobito u Domovinskom ratu.

Nakon molitve opijela sudionici kolone krenuli su prema Vukovaru.

Ovogodišnja ruta kretanja od Orašja do Vukovara nešto je izmijenjena u odnosu na prethodne. Prvoga dana pješačenja sudionici Kolone sjećanja će ići smjerom Županja-Gradište-Cerna-Rokovci gdje će i prenoćiti, u zgradi Osnovne škole. U nedjelju će se kretati smjerom Rokovci-Vinkovci-Cerić-Nuštar, a prenoćit će u Marincima. Ilija Mišković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Orašje kaže kako je plan nakratko se zadržati u Ceriću gdje će na ulazu u selo, oko podnevnih sati, biti otkrivena Spomen ploča za pokojnog Marijana Baotića- Bracu, hrvatskog branitelja iz Donje Mahale koji je stradao 1991.godine kao pripadnik HOS-a. Očekuje se dolazak njegovih suboraca, te članova Marijanove obitelji i mještana Donje Mahale, a opijelo će predvoditi fra Mato Vincetić vojni kapelan u Vinkovcima. Iz Cerića, nastavljaju pješačenje utvrđenom rutom, a u Grad heroj će stići na obljetnicu, u ponedjeljak 18. studenog. Po već ustaljenoj praksi Kolona sjećanja Orašje – Vukovar priključit će se Križnom putu-Koloni sjećanja u krugu bolnice u Vukovaru te se pokloniti svim hrvatskim žrtvama i svim braniteljima iz RH i BiH koji su dali živote za opstojnost naroda na ovim prostorima. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. rujan 2020.

    Papa Francesco: ricorda la fine e smetti di odiare

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: