Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. srpanj 2020.

Vijesti

Koraće, 16. studeni 2019.

ZAVJETNA MISA U KORAĆU

Pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“, Misno slavlje predvodio je fra Jozo Puškarić župnik u Gornjoj Dubici

Zavjetna misa Blaženoj Djevici Mariji okupila je u petak, 15, studenoga 2019. u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini osamdesetak Koraćana, koji inače redovito već treću godinu svakoga 15. u mjesecu hodočaste svojoj nebeskoj zaštitnici moleći njezin zagovor za opstanak i povratak u svoj ratom opustošeni kraj.

Pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“ Misno slavlje predvodio je fra Jozo Puškarić župnik u Gornjoj Dubici. Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića suslavila su fra Velimir Zirdum, fra Ilija Jerković, vlč. Juro Babić i vlč. Mato Marijić.

U prigodnoj homiliji fra Jozo je promišljao o Blaženoj Djevici Mariji koju u zazivima nazivamo Gospom od otkupljenja – Otkupiteljicom robova , čiji se blagdan u nekim zemljama Katoličke crkve slavi 24. rujna, a svoje izvorište ima u davnim vremenima, odnosno neizravno je vezan uz sv. Petra Nolasca koji je 1218. godine u Barceloni utemeljio red mercedarijevaca, odnosno Red BDM od Milosrđa, a koji su se od osnutka posvetili otkupljivanju robova i vraćanju njihova dostojanstva. Pojasnio je kako su oni uz tri redovnička zavjeta imali zavjet dati i svoj život da bi spasili ili otkupila roba, da su stavljajući se pod zaštitu BDM - Otkupiteljice robova kroz svoje djelovanje otkupili 70.000 robova. Dodao je da oni danas djeluju u 17 zemalja, a imaju misiju umrijeti za one koji su u opasnosti da odbace svoju vjeru. Ustvrdio je da nam blagdan BDM - Otkupiteljice robova, koji su mercedarijevaci uveli 1615. godine poručuje da molimo BDM kako za njezin zagovor tako i za oslobođenje od naše vlastite zarobljenosti i egoističnosti. Na kraju je i osobno posvjedočio kako je u vrijeme Domovinskog rata kada je u svojoj 40 godini života zarobljen proveo u logoru 4. mjeseca gdje su ga s još nekoliko njegovih župljana teško mučili, molio Gospinu zaštitu i doživio njezino čudesno uslišanje. Fra Jozo je rođen u Gornjoj Tramošnici u obitelji s desetoro djece, od kojih su mu još tri sestre odabrale duhovni poziv.

Slavlje je pjevanjem animirala s. Ivanka Darojković – Služavka Kristova iz Slavonskog Broda.

Poslije Mise, Koraćani su druženje nastavili uz zajedničku večeru u prostorijama župe. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: