Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. srpanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 16. studeni 2019.

PAPA PRIMIO U AUDIJENCIJU PREDSTAVNIKE SVEUČILIŠNOG INSTITUTA „SOPHIA“

Mudrost, pakt, izlazak tri su kriterija koja, po Papinom mišljenju, treba slijediti kako bismo u bratu pronašli lice Božje

Vaše sveučilište zove se „Sophia“ jer je njegov cilj prije svega priopćiti i naučiti Mudrost, svjetlo Božjega lica koje osvjetljava lice čovjeka, kako bi njome proželi sve znanosti – rekao je 14. studenoga 2019. papa Franjo, primivši u audijenciju stotinjak predstavnika Sveučilišnog Instituta „Sophia“, iz talijanskog Loppiana, koji je 2007. godine osnovala Chiara Lubich, utemeljiteljica Pokreta fokolara.

Sveti je Otac izrazio zadovoljstvo putom koji je institut prošao u dvanaest godina od svoga osnutka, te je pohvalio njegovu nadahnutost karizmom jedinstva i poštovanja, čime nasljeduje ono što je Papa predložio u apostolskoj konstituciji o katoličkim sveučilištima i fakultetima „Veritatis gaudium“, objavljenoj 2018. godine. Osim toga, istaknuo je i brigu instituta o Globalnom obrazovnom savezu i projektima povezanima s Latinskom Amerikom.

Tri su pojma koje je papa Franjo tom prilikom istaknuo: mudrost, savez i izlazak. Govoreći o Mudrosti, podsjetio je kako ona za kršćane znači „raspeti i uskrsnuli Isus“ čije svjetlo osvjetljava sve ljude, sve religije, sve kulture, sve autentično djelovanje čovječanstva. Iz tog smo razloga pozvani koračati zajedno sa svima kako bismo izgradili pravu i skladnu kulturu susreta – rekao je Papa i potaknuo – Koračajte sa svima, a ne protiv svih, kako neki čine.

Druga je riječ koju je Sveti Otac istaknuo savez; između Boga i ljudi, među generacijama, između naroda i kultura, a u školi između učitelja, učenika i roditelja. Savez je kamen temeljac stvaranja i povijesti – primijetio je, podsjetivši na onaj između čovjeka, životinja, biljaka, pa čak i nežive stvarnosti koji naš zajednički dom čine lijepim i raznobojnim.

Sve je u odnosu sa svime, sve je stvoreno da bude živa ikona Boga koji je Trojstvo Ljubavi. Stoga je danas najvažnija zadaća odgajati za život po tom savezu, štoviše biti taj živi savez u svim njegovim dimenzijama; otvoriti putove budućnosti novoj civilizaciji koja u univerzalnom bratstvu prigrljuje čovječanstvo i svijet – kazao je Papa.
Govoreći o trećem pojmu, papa Franjo je upozorio da bez izlaska, zapravo, niti se susreće Mudrost, niti se savez može širiti prema svima. Tek izlazeći nailazimo na konkretno lice braće i sestara, s njihovim ranama i težnjama, pitanjima i darovima. Moramo svojim srcem, umom i rukama naučiti izići iz tabora, kako kaže Poslanica Hebrejima (usp. Heb13,13), da upravo tamo vani, u licu svakog brata i svake sestre, susretnemo Božje lice – rekao je na kraju Sveti Otac. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: