Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. srpanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 14. studeni 2019.

ISUSOVAC JUAN ANTONIO GUERRERO ALVES NOVI PROČELNIK TAJNIŠTVA ZA GOSPODARSTVO SVETE STOLICE

Na toj službi naslijediti će kardinala Georga Pella, kojemu je najviši australski sud pristao razmotriti žalbu na presudu za zlostavljanje maloljetnika

Papa Franjo imenovao je novoga pročelnika Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice kao nasljednika kardinala Georga Pella, priopćio je, 14. studenoga 2019. Tiskovni ured Svete Stolice.

Španjolski isusovac i ekonomist Juan Antonio Guerrero Alves (60), koji je dosad djelovao u isusovačkoj središnjici u Rimu, neće ujedno biti zaređen za biskupa kako bi se po isteku mandata mogao vratiti redovitom redovničkom životu, izjavio je isusovački general o. Arturo Sosa nakon objave imenovanja.

Kardinal George Pell (78), kojemu je upravo najviši australski sud pristao još jednom razmotriti žalbu na presudu na šest godina zatvora za zlostavljanje maloljetnika, u veljači 2014. bio je imenovan prvim pročelnikom novoosnovanoga Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice. U lipnju 2017. zbog sudskog procesa u Australiji kardinal Pell više nije obnašao tu službu a petogodišnji mandat prefekta istekao mu je u veljači ove godine.

O. Guerrero potječe iz španjolskoga grada Merdia, studirao je kod salezijanaca i isusovaca a kao dvadesetogodišnjak pristupio je Družbi Isusovoj. Studirao je ekonomiju, filozofiju i teologiju u Španjolskoj, Brazilu, Francuskoj i SAD-u. Od 1994. do 2003. godine predavao je socijalnu i političku filozofiju na Papinskom sveučilištu Comillas te odustao od doktorata u političkoj filozofiji kada je imenovan magistrom novaka u Španjolskoj. Od 2008. bio je provincijal isusovačke provincije Kastilien u Španjolskoj, a služio je i kao ekonom i projektni koordinator u Mozambiku. U Rim je pozvan 2007. i otad služi u isusovačkoj središnjici, ujedno kao predstavnik isusovačkoga generala za poslove i nekretnine koje im povjerava Sveta Stolica, prenosi Vatican News. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: