Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. srpanj 2020.

Vijesti

Baltimore, 14. studeni 2019.

NOVI PREDSJEDNIK BK SAD-A U ODLUČNOM ANGAŽMANU ZA „SANJARE“

Nadbiskup Jose Horacio Gomez pozvao je Vrhovni sud da „sanjarima“, djeci ilegalnih useljenika, omoguće trajni boravak u zemlji

Neposredno nakon izbora za predsjednika Biskupske konferencije SAD-a na plenarnom zasjedanju u Baltimoru, 12. studenoga 2019. nadbiskup Jose Horacio Gomez (67) pozvao je Vrhovni sud da „sanjarima“, djeci ilegalnih useljenika, omoguće trajni boravak u zemlji.

Prvi Latinoamerikanac na čelu sjevernoameričkih biskupa, koji je 80-tih godina protekloga stoljeća uselio iz Meksika, danas nadbiskup Los Agelesa, time je svoj izbor povezao s razmatranjem žalbi odnosno zahtjeva Trumpove administracije za ukidanjem tzv. DACA programa koji je 2012. uveo predsjednik Barack Obama kako bi zaštitio gotovo 700.000 mladih koji su u SAD ušli kao djeca, tamo se školovali i dobili radne dozvole ali ne mogu dobiti državljanstvo. Nadbiskup Gomez najavio je da će zauzimanje za sanjare, odnosno migrante, biti u središtu njegova programa kao novoga predsjednika BK SAD.

Biskup Joe Vasquez iz Austina sudu je pak predao izjavu američkih biskupa u kojoj ističu važan prilog sanjara američkom gospodarstvu i društvu. Niži sudovi dosad su odbacivali zahtjeve predsjednika Trumpa za ukidanjem DACA-e a sada je na redu Vrhovni sud, u kojem je većina članova iz konzervativnih krugova, a dvojicu od njih imenovao je predsjednik Trump. Saslušanja su počela, a odluka se očekuje do kraja lipnja 2020., usred predizborne predsjedničke kampanje, prenosi Vatican News. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: