Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. listopad 2020.

Vijesti

Međugorje, 13. studeni 2019.

ODRŽANA DUHOVNA OBNOVA ZA DJELATNIKE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA

Duhovna obnova održana je u Ustanovi za odgoj i skrb „Majčino selo“ u Međugorju

U organizaciji Povjerenstva za predškolski odgoj pri Konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, održana je u subotu, 9. studenoga 2019., u Ustanovi za odgoj i skrb „Majčino selo“ u Međugorju, duhovna obnova za odgojiteljice i djelatnike u katoličkim predškolskim ustanovama. Predavanje o temi „Što Marija Bogorodica za nas znači“ izložio je fra Stanko Mabić, OFM, odgojitelj novaka Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Na početku duhovne obnove nazočne je pozdravila s. Veronika Martinović, ravnateljica dječjeg vrtića Svete Male Terezije u Majčinom selu te im zaželjela dobrodošlicu.

Zatim je voditeljica Povjerenstva s. Benedikta Boškić predstavila predavača fra Stanka te upoznala sudionike s programom susreta. Uime KVRPP BiH sudionike je pozdravila, s. Zdenka Kozina, potpredsjednica Konferencije te im uputila riječi podrške naglasivši kako je posao odgajatelja kompleksan te iziskuje samoodgoj – samoodgojivi, dobro odgajaju. Također je istaknula veliku odgovornost uloge odgajatelja jer ono što čine danas ima svoju nevidljivu nit u tkanju budućnosti našega naroda. Potaknula je nazočne da budu učenici/e u Gospinoj školi kako bi bolje odgovorili na radne i životne zadatke.

U svom izvješću, sudionica duhovne obnove, s. Ivana Markotić piše: „Kroz fra Stankovo predavanje preispitivale smo vlastiti odnos prema Majci Božjoj. Navodeći primjere iz života svetaca,kratke priče te vlastito iskustvo poticao je u nama pouzdanje i povjerenje prema Isusovoj Majci koja nas svojom majčinskom ljubavlju sve voli i zagovara. U pritješćenosti, grijehu i nevoljama života nismo skloni vjerovati u ljubav Majke. No, baš tada trebamo joj pristupiti s povjerenjem i u molitvi graditi osobni odnos. Molitva je životni program kojim tek naziremo ljubav koju ima prema nama, tek naziremo jer kad bismo vjerovali u tu ljubav bilo bi nam dovoljno. A u ljubav nam je katkad najteže povjerovati. Ipak, ostaje istina, sve dok cijelim bićem ne osjetimo da smo ljubljena djeca Oca Nebeskoga tragati ćemo za smislom grcajući u vlastitoj oholosti, taštini, samodopadnosti, bit ćemo žrtve ranjenog ega koje ne prestaje svoju vrijednost tražiti izvan sebe samog te u potvrđivanju u uvijek novim i uzaludnim nastojanjima da se svidi, da ga vole, da vlada, da mu se dive.

Fra Stanko je govorio o ranama iz djetinjstva te je istakao važnost dobrog odnosa među roditeljima kao temelj sretnog i zadovoljnog djeteta. No, ne samo odnos među roditeljima važan je odnos odgajatelja koji odgajaju djecu. Djeci, ali i odraslim više govorimo onim što jesmo a manje riječima. Djeca u svojoj iskrenosti i otvorenosti postaju naši najveći kritičari koji svojim zapažanjima izriču jednostavne i istinite sudove te danomice važu vjerodostojnost naše riječi. Stoga je samoodgoj bitna sastavnica rada s malom djecom te nam je u izgradnji vlastitog identiteta molitva važno sredstvo preobrazbe našeg srca, misli, osjećaja.

Iako se često možemo naći pred zidom neshvaćenosti, nerazumijevanja, vlastite nemoći ili bolesti fra Stanko nas je podsjetio kako ni Marija nije sve razumjela i ona je postavila pitanje kako. Samo mi reci kako…kako oprostiti, kako naprijed, kako iznova… I zato postoji molitva, osobito krunica koja nam pomaže otvoriti srce Bogu, ljubavi koja je kadra dati snagu i za najveće pothvate. Ne za penjanja na vrhunce planina nego pristupa osobi do mene. Marija je posrednica milosti, stoga nam je najljepši put do Srca njezinoga Sina.

Nakon predavanja bila je mogućnost za sakrament ispovijedi. Vrhunac duhovne obnove bio je u slavlju Euharistije. Fra Stanko je svoju homiliju temeljio na evanđelju dana koje govori o Isusovom istjerivanju trgovaca iz hrama. Tu je sliku prenio u naša srca, u naš hram. Zapitali smo se Što bi tamo sve našao? Baš kao onda u hramu, Isus bi napravio bič, isprevrtao stolove, rastjerao volove i golubove ali samo ako mu dopustimo. To je bolno iskustvo, od toga bježimo ili barem odgađamo. Ako mu ne dopustimo ostat ćemo tek trgovci u hramu umjesto djeca u Očevoj kući. Nadalje nam je posvjestio da je Isus bio ljut. I mi smo često ljuti i to nije grijeh. Ali ako ljutnji dodamo mržnju dobiti ćemo grijeh srdžbe, a srdžba čovjekova ne čini pravde Božje.

Stoga, smo pozvani izgrađivati se u cjelovitog čovjeka koji svoje pouzdanje nalazi u Majčinom zagovoru kod njenog Sina kako bismo bili sretni i zadovoljni ljudi", zaključeno je u izvješću.

Nakon druženja uz objed, ostatak dana sudionici susreta su organizirali prema osobnom planu. (kta/kvrpp bih)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: