Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. srpanj 2020.

Vijesti

Ubijeni armenski katolički svećenik Hovsep Bedoyan

Ubijeni armenski katolički svećenik Hovsep Bedoyan

Vatikan, 13. studeni 2019.

PAPA IZRAZIO SOLIDARNOST ZBOG UBOJSTVA SVEĆENIKA U SIRIJI

Odgovornost za napad preuzela je samozvana Islamska država

Papa Franjo je u poruci objavljenoj, 12. studenog 2019. putem Twittera izrazio svoju blizinu armenskim katolicima u Qamishliju, u Siriji, okupljenima na sprovodu svog župnika. Naime, 11. studenog 2019. je na istoku te zemlje iz zasjede ubijen armenski katolički svećenik Hovsep Bedoyan, župnik u Qamishliju i Al-Hasaki te njegov otac Abraham Bedoyan.

Na putu prema Deir ez-Zoru, gdje traje obnova armenske katoličke crkve, dočekala ih je skupina maskiranih osoba koja je otvorila paljbu iz vatrenoga oružja na njihov automobil. Đakon, koji je bio s njima, teško je ranjen. Papa je poručio da moli za poginulog svećenika i njegovog oca, za njihove obitelji, kao i za sve kršćane u Siriji.

Odgovornost za napad preuzela je samozvana Islamska država, dok je mjesto napada u okrugu Busayra, na istočnoj obali Eufrata, godinama uporište džihadističke oružane pobune. Čak i nakon što je u ožujku objavljen vojni poraz ISIL-a, na tom su području preostali militanti, članovi lokalnih arapskih zajednica koje su snažno neprijateljski raspoložene prema kurdskim i američkim vojnim snagama.

Osim toga, u Qamishliju su, 11. studenog eksplodirale dvije autobombe, od kojih je jedna bila postavljena u blizini kaldejske crkve. Prema prvim podacima 6 je osoba poginulo dok su 22 ozlijeđene. Zasad još nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Stradali otac Hovsep Bedoyan jedan je od mnogih svećenika koji su ubijeni ili nestali tijekom rata u Siriji. Među žrtvama su nizozemski isusovac Frans Van der Lugt, ustrijeljen u Homsu 2015. godine i franjevac Francois Murad, ubijen 2013. godine. Talijanskom isusovcu Paolu Dall'Ogliu izgubio se trag u Raqqi u srpnju 2013., dok su dva pravoslavna biskupa, Bulos Yazigi i Yohanna Ibrahim, u travnju iste godine nestali nakon što su oteti na sjeverozapadu zemlje. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. srpanj 2020.

    Il dolore del Papa per Santa Sofia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: