Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Erevan, 10. studeni 2019.

PAPA MOLI ZA ARMENSKI NAROD

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher boravi 9. i 10. studenoga u Armeniji

Nadbiskup Gallagher boravak u Erevanu u subotu ujutro počeo je posjetom brdu Cicernakaberd, spomenu Velikog zločina nad armenskim narodom – pokolja pod otomanskom vlasti u kojem je 1915. i 1916. ubijeno milijun i pol Armenaca. U spomen-knjizi muzejskoga kompleksa na zapadu glavnoga grada Erevana, mons. Gallagher izrazio je bol zbog tolikih žrtava, zaželjevši im mir „Božjega milosrđa, koje može pridonijeti i izgradnji boljega svijeta u kojem će u ljudskim odnosima biti ponovno uspostavljeni pravednost i međusobno poštovanje“.

U poslijepodnevnim satima nadbiskup Gallagher susreo se s armenskim premijerom Nikolom Paschinjanom i ministrom vanjskih poslova Zohrabom Mnatsakanyanom, prenosi Vatican News. Nakon susreta održana je i kraća konferencija za novinare, na kojoj je nadbiskup prenio pozdrave pape Franje, koji Armeniju pohodio u lipnju 2016., kao drugi papa uopće, nakon Ivana Pavla II. 2001. Papa Franjo moli za cijeli armenski narod blagostanje, mir i sklad, rekao je nadbiskup Gallagher te istaknuo prijateljske odnose Armenije i Svete Stolice.

Nakon susreta s predsjednikom Armenom Sarkissianom, nadbiskup se susreo i s armenskim patrijarhom Karekinom II., poglavarom Armenske apostolske Crkve. U večernjim satima susreće se s armenskim katoličkim nadbiskupom Raphaëlom Françoisom Minassianom te klerom i bogoslovima. Sutra će vatikanski državni tajnik za odnose s državama slaviti misu u Gjumriju, oko 120 kilometara od Erevana, drugom najvećem gradu u zemlji. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. svibanj 2020.

    Il Papa prega per popoli indifesi dell’Amazzonia duramente provata dalla pandemia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: