Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 10. studeni 2019.

PAPA FRANJO NA DODJELI NAGRADE RATZINGER: NAŠA JE DUŽNOST TRAŽITI PUTOVE SUSRETA S BOGOM

Tijekom svečanosti dodjele papa Franjo je ponovno istaknuo poštovanje i naklonost koje osjeća prema svojemu prethodniku

Divljenje i zahvalnost – osjećaji su s kojima je papa Franjo, 9. studenog 2019. dočekao u Vatikanu dvojicu ovogodišnjih dobitnika Nagrade Ratzinger. Riječ je o profesoru Charlesu Tayloru, Kanađaninu, i afričkom teologu isusovcu ocu Paulu Béréu, koje je kardinal Angelo Amato, predsjednik Znanstvenoga odbora Zaklade Joseph Ratzinger – Benedikt XVI. predstavio papi Franji. Dvije osobe koje dolaze iz različitih kontinenata i kulturā, ali čija je poruka – kako je rekao Papa – sličnija nego kako izgleda na prvi pogled.

Na početku govora Papa je istaknuo da je taj događaj za njega lijepa prigoda da još jednom izrazi poštovanje i naklonost prema svojemu prethodniku, – kako je rekao – dragom papi emeritusu Benediktu Šesnaestom. Zahvalni smo mu za naučavanje i primjer koji nam je dao u služenju Crkvi razmišljajući, proučavajući, razmatrajući, slušajući, razgovarajući i moleći, kako bi se naša vjera očuvala živom i promišljenom unatoč tomu što se vremenā i situacije mijenjaju, te kako bi vjernici znali razmišljati o svojoj vjeri takvim jezikom da ih njihovi suvremenici mogu razumjeti i kako bi uspostavili dijalog s njima, te zajednički tražili putove susreta s Bogom u našem vremenu – istaknuo je Papa.

Zbog toga je – dodao je – dijalog s različitim kulturama, koje se mijenjaju, za teologiju dužnost. Upravo su u tom vidiku dvojica dobitnika ovogodišnje nagrade dali znakovit prinos; profesor Taylor posebno proučavajući pojavu sekularizacije našega doba na Zapadu; a pater Paul Béré posvećujući se pitanju toliko važne inkulturacije u Africi.

Što se tiče sekularizacije papa Franjo je napomenuo da je ona veliki izazov za Crkvu. Uostalom, nije bez razloga prioritet papinstva pape Benedikta bio ponovni navještaj Boga, Boga Isusa Krista, u vremenu u kojemu se čini da zalazi na obzoru prostranih područja čovječanstva. Stoga je izrazio zahvalnost za temeljitost kojom je profesor Taylor analizirao tu pojavu.

Priznanje i zahvalnost papa Franjo je potom izrazio patru Béréu, za njegova istraživanja. Spomenuo je pritom – kako je rekao – „divovske likove“, kao što su Tertulijan, Ciprijan i Augustin, koje je Afrika dala u prvim stoljećima kršćanstva, te napomenuo da su potom širenje islama i stoljećā kolonijalizma spriječili pravu afričku inkulturaciju kršćanske poruke, sve do druge polovice prošloga stoljeća.

Zbog toga je afrička suvremena teologija još uvijek mlada, ali pokazuje se dinamičnom i bogatom obećanjima. Pater Béré nam za to daje primjer radeći na tumačenju tekstova Staroga zavjeta u kontekstu kulture usmene predaje, čineći tako plodonosnim iskustvo afričkih kultura – napomenuo je Papa.

Citirajući potom riječi svetoga Pavla VI. iz apostolske pobudnice 'Evangelii nuntiandi': 'Evangelizirati za Crkvu znači donositi Radosnu vijest u svaku ljudsku sredinu te, njezinim utjecajem, preobraziti čovječanstvo iznutra, učiniti ga novim', papa Franjo je istaknuo da pristup dimenzijama čovječanstva koje traži otkupljenje treba tražiti u svim smjerovima, kreativno, maštovito; treba se izražavati na načine koji odgovaraju svim područjima i prostorima u kojima čovječanstvo živi svoje brige, svoje radosti i nade. Tražiti i pronaći putove pristupa Bogu, u svakom vremenu i prostoru, zadaća je profesora Taylora i patra Béréa, te poslanje svih koji, nasljedujući nauk teologa Josepha Ratzingera i pape emeritusa Benedikta XVI., žele biti suradnici Istine – rekao je na kraju papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. svibanj 2020.

    Il Papa prega per popoli indifesi dell’Amazzonia duramente provata dalla pandemia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: