Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 10. studeni 2019.

PAPA FRANJO: BUDITE SVE BOLJI "TUMAČI EVANĐELJA"

Papa Franjo primio u audijenciju sudionike međunarodne konferencije pod naslovom "Crkva, glazba, interpretatori: neophodan dijalog"

Papa Franjo primio u audijenciju sudionike međunarodne konferencije pod naslovom "Crkva, glazba, interpretatori: neophodan dijalog" koja se održala od 7. studenoga do 9. studenoga, a organizirali su je Papinsko vijeće za kulturu, u suradnji s Papinskim Institutom za crkvenu glazbu i Liturgijskim Institutom Papinskog sveučilišta svetog Anzelma. Sudionike konferencije Papa je potaknuo da budu sve više, iz dana u dan, bolji "tumači evanđelja".

Pokušajte uvijek biti bolji tumači evanđelja – potaknuo je papa Franjo, primivši u audijenciju sudionike međunarodne konferencije pod naslovom „Crkva, glazba, interpretatori: neophodan dijalog“. Postoji paralelizam između interpretatora i proučavatelja Biblije – rekao je Papa i podsjetio da je interpretator onaj koji, osobito na području glazbe, prenosi vlastitim duhom ono što je skladatelj napisao kako bi zvučalo lijepo i umjetnički savršeno. Dobroga interpretatora pred umjetničkim djelom koje mu ne pripada, pokreće velika poniznost.

Glazbeni interpretator ima mnogo toga zajedničkoga s proučavateljem Biblije, s čitateljem riječi Božje; u širem smislu s onima koji pokušavaju protumačiti znakove vremena; i još općenitije s onima koji, a to bismo morali biti svi, prihvaćaju i slušaju drugoga u iskrenom dijalogu – rekao je Sveti Otac i objasnio – Naime, svaki je kršćanin u vlastitom životu tumač Božje volje, te s njom radosno pjeva Bogu himne hvale i zahvaljivanja.

Papa Franjo je izrazio želju da postanemo uvijek bolji, iz dana u dan, tumači evanđelja, ljepote koju nam je Otac objavio u Isusu Kristu. Podsjetio je osobito na ono što je rekao sveti papa Pavao VI., 7. svibnja 1964. godine, tijekom povijesnog susreta s umjetnicima: Naša je služba propovijedanje i pomaganje, kako bi duhovni svijet Boga, nevidljivoga i neizrecivoga, bio pristupačan i shvatljiv, dapače dirljiv. I u tom djelu koje prolazi kroz nevidljivi svijet u pristupačnim i razumljivim oblicima, vi ste majstori. To je vaš posao i poslanje; vaša je umjetnost upravo to, shvatiti uz pomoć neba duh i njegovo blago i obući ih riječima, bojama, oblicima i pristupačnošću.

Nakon što je podsjetio na te riječi svetog pape Pavla VI., Papa je istaknuo da tumač, kao umjetnik, izražava „neponovljivo“ koristeći riječi i materiju koji nadilaze pojmove. Tada se uspostavlja dijalog između skladatelja, djela i interpretatora. Bitno je tumačiti stvarnost Božju. Umjetnici, interpretatori i, u slučaju glazbe, slušatelji, imaju istu želju: razumjeti kako nam ljepota, glazba i umjetnost omogućavaju da upoznamo Božju stvarnost. Možda nikada kao u naše vrijeme, to nije bilo toliko potrebno muškarcima i ženama. Bitno je za današnji svijet tumačiti tu stvarnost.

Treću međunarodnu konferenciju „Crkva, glazba, interpretatori: neophodan dijalog“, organiziralo je Papinsko vijeće za kulturu, u suradnji s Papinskim Institutom za crkvenu glazbu i Liturgijskim Institutom Papinskog sveučilišta svetog Anzelma. Prvi je dio radova počeo 7. studenoga u Vatikanu i bio je posvećen značenju tumačenja crkvene glazbe. U izlaganjima su se produbile dimenzije vezane uz upotrebu glasa, koralnost, odnos prema riječi i zvuku u crkvenoj glazbi. Posljednjeg dana konferencije, 9. studenoga, prije susreta s papom Franjom razmjenjivali su se uvidi i razmišljanja o odnosu glazbe i interkulturalnosti. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. svibanj 2020.

    Il Papa prega per popoli indifesi dell’Amazzonia duramente provata dalla pandemia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: