Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Berlin, 9. studeni 2019.

PREDSTAVLJEN LOGO ‘SINODALNOG PUTA’ - VJERNICE I VJERNICI LAICI ZAJEDNO S BISKUPIMA

Uskoro će započeti ‘Sinodalni put’ za obnovu Katoličke Crkve u Njemačkoj

U petak, 8. studenog 2019. predsjedavajući Njemačke biskupske konferencije (DBK) Reinhard Marx i predsjednik Središnjeg odbora njemačkih katolika (Das Zentralkomitee der deutschen Katholiken – ZdK) Thomas Sternberg predstavili su logotip procesa reforme i objasnili njegovo dublje značenje.

Križ u različitim bojama, čija ruka postaje putokaz, trebao bi biti vizualni znak procesa, rečeno je na predstavljanju logotipa u Bonnu. Boje križa simboliziraju četiri teme procesa a proizlaze iz logotipa DBK i ZdK.

“Smjerokaz označava polazak, obnovu i orijentaciju”, rekao je kardinal Marx. Kao Crkva trebali bismo ići zajedno. “Put sigurno neće uvijek biti isti, no ići ćemo zajedno i to nas povezuje”. Križ simbolizira temelj vjere, a strelica put prema naprijed. Logo “nije zatvorena putna oznaka”, objasnila je potpredsjednica ZdK-a Karin Kortmann. Umjesto toga, upućuje na “radosno očekivanje” onog što nas čeka, prenosi Fratellanza umana.

Predsjednik ZdK-a Thomas Sternberg objasnio je da logo odražava sadržajnu orijentaciju ‘Sinodalnog puta’. Sudionici žele “jedni drugima pokazati otvorenost i dati prostora, ali budite sigurni: ‘Sinodalnim putem’ idemo skupa”. Također je naglasio prepoznatljivost znaka, koji označava proces povratka povjerenja i vjerodostojnosti Crkve. Logo je dostupan na mrežnim stranicama DBK i može se besplatno koristiti za najave događaja ili na internetu.

‘Sinodalni put’ biskupa i vjernica/ka laika započinje na Prvu nedjelju Adventa radom na četiri teme: zloporaba moći, seksualni moral, celibat i uloga žene. Prvi veliki plenum procesa reformi Katoličke crkve u Njemačkoj trebao bi biti održan krajem siječnja 2020. u Frankfurtu. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. svibanj 2020.

    Il Papa prega per popoli indifesi dell’Amazzonia duramente provata dalla pandemia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: