Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. srpanj 2020.

Vijesti

New York, 8. studeni 2019.

NADBISKUP AUZA: VIŠE PROSTORA ZA ŽENE U MIROVNIM I SIGURNOSNIM PROCESIMA U SVIJETU

Izlaganje stalnog promatrača Svete Stolice u Vijeću sigurnosti UN-a u prigodi obilježavanja 20. obljetnice Rezolucije o ženama, miru i sigurnosti

Žene su još uvijek prečesto žrtve oružanih sukoba, i zaboravljene su u mirovnim i sigurnosnim procesima. Da bi se u svijetu više vrednovala uloga žene, potrebno je ići dalje od obećanja – rekao je nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, 4. studenoga, u otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s obzirom na obilježavanje 20. obljetnice povijesne 'Rezolucije 1325 o ženama, miru i sigurnosti' koja je jednoglasno odobrena 31. listopada 2000. godine.

Sigurno, od tog je datuma postignut napredak – rekao je apostolski nuncij i istaknuo – Glas žena sve se više čuje i na mnogim se mjestima daje više prostora njihovom jedinstvenom doprinosu za postizanje mira i pomirenja. Ipak, još mnogo toga treba napraviti kako bi se povećala prisutnost žena na tom važnom području. Naime, velike razlike koje proizlaze uglavnom iz društveno-kulturnih čimbenika, obilježavaju još uvijek stanje žena, kao što je nedavno istaknuo i papa Franjo.

Žene su često prve žrtve nasilja kojega su rijetko uzrok i činiteljice, te podnose najveći teret sukoba, kao što su raseljavanje i lišavanje osnovnih dobara i usluga koji utječu na njihovo zdravlje i socijalno blagostanje, te onih osoba za koje se brinu – rekao je stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima i upozorio – One su predmet seksualnog nasilja koje se koristi kao ratno oružje. Sve to moramo u svakom trenutku i na svakom mjestu odlučno osuditi.

Potrebni su učinkovitiji napori kako bi se spriječili takvi okrutni zločini i da bi počinitelji bili privedeni pravdi – rekao je predstavnik Svete Stolice i napomenuo – Ako želimo da se ta djela smanje, moramo se suočiti s raširenom nekažnjivošću tih djela koja se još uvijek događaju u slučajevima sukoba. Žene su žrtve ratova, ali i promicateljice mira i pomirenja u obiteljima te u zajednicama koje su ušle u sukob. Isto su tako često isključene iz razgovora o programima koji pokušavaju naći rješenje za trajni mir.

Međutim, važno je da njihov talent i nezamjenjive vještine budu iskorištene u odlučujućim nacionalnim, regionalnim i međunarodnim procesima – preporučio je nadbiskup Auza i upozorio – Nastaviti isključivati puno sudjelovanje žena u svakoj fazi i dimenziji mirovnih procesa, značilo bi neispunjavanje preuzetih obaveza nakon odobrenja 'Rezolucije 1325'. To vrijedi i za mirovne operacije Ujedinjenih naroda; potrebna je veća osjetljivost na temeljne potrebe žena i djevojaka, podupirući za to i prisutnost uniformiranih žena.

Posebno poštovanje i zahvalnost predstavnik je Svete Stolice uputio tisućama katoličkih redovnica koje, potaknute primjerom majke Terezije iz Kolkate, dobitnice Nobelove nagrade za mir prije 40 godina, u svim dijelovima svijeta rade na promicanju dostojanstva i emancipacije žena, tog strateškog čimbenika, iako nije javno proglašen, kako bi gradile i održale mirna društva. Dakle, postoje žene vjernice koje odgovaraju na izazove trgovine ljudima i na druga zlostavljanja koja podnose žene, muškarci, mladići i djevojke.

To osobito čine katoličke redovnice okupljene u međunarodnu mrežu „Talitha Kum“ koja je osnovana prije 10 godina, a koja je pomogla više od 15.000 žrtava i kroz svoje inicijative za jačanje svijesti i sprječavanje, pomogla je još 200.000 ljudi. Te žene mira i solidarnosti, unutar i izvan sukoba pomažu onima koji trpe posljedice rata i nerazvijenosti, te daju primjer cijeloj međunarodnoj zajednici kako se suočiti s dubokim uzrocima sukoba i nejednakosti – rekao je nadbiskup Auza i na kraju apelirao na Vijeće sigurnosti da ide dalje od riječi i da djelima ostvaruje integraciju žena u mirovnim procesima kako bi se došlo do većih i trajnih rezultata za dobro svih. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: