Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. kolovoz 2020.

Vijesti

Mladi afrički migranti na sjeveru Maroka

Mladi afrički migranti na sjeveru Maroka

Conakry, 8. studeni 2019.

GVINEJA: CRKVA POKRENULA KAMPANJU PROTIV ISELJAVANJA MLADIH

Cilj kampanje, koju je 2017. godine pokrenula Talijanska BK, je i pružiti potporu migrantima u zemljama odlaska, tranzita i prihvata

Cilj je kampanje, koju je 2017. godine pokrenula Talijanska biskupska konferencija (CEI), pružiti potporu migrantima u zemljama odlaska, tranzita i prihvata, ali i obeshrabriti mlade od polaska na opasno putovanje kojemu je cilj ilegalni ulazak u Europu

Katolička Crkva u Gvineji priključila se kampanji "Slobodni otići, slobodni ostati" koju je 2017. godine pokrenula Talijanska biskupska konferencija (CEI), želeći konkretno odgovoriti na fenomen migracija. Cilj je kampanje pružiti potporu migrantima u zemljama odlaska, tranzita i prihvata, ali i obeshrabriti mlade od polaska na opasna putovanja, s ciljem ilegalnog ulaska u zemlje u kojima se nadaju pronaći posao i bolje životne uvjete. Među njima su i Gvinejci koji u sve većem broju, riskirajući svoj život, pokušavaju doći do Europe.

Dok su donedavno glavna odredišta gvinejskih emigranata bile afričke zemlje, posebice one na zapadu kontinenta, u posljednje je vrijeme učestalija ilegalna migracija prema Europi. Među glavnim uzrocima iseljavanja ističe se siromaštvo, posebice na selu, zatim nezaposlenost, koja među mladima u dobi od 25 do 34 godine doseže 20%. Izražena je također iluzija o pronalasku svojevrsnog eldorada, ili obećane zemlje, u Europi, san koji se često pretvori u smrtonosan put ili noćnu moru načinjenu od pritvora, mučenja i zlostavljanja u rukama trgovaca ljudima.

Spomenuta je inicijativa najavljena prošlih dana tijekom Susreta biskupijske mladeži u glavnom gradu Conakryju. Kako prenosi gvinejska agencija "Kalenews.org", nadbiskup Conakryja, mons. Vincent Koulibay, tom je prilikom istaknuo da Crkva nikada nije poticala neregularno iseljavanje koje ima ozbiljne posljedice, iako poštuje slobodu savjesti svih muškaraca i žena. Također je napomenuo da bi sada Država i međunarodne organizacije trebale učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli mladim Gvinejcima da ostanu, rade i grade bolju Gvineju.

Mladima se obratio i Gérard Ansou Bangoura, ravnatelj Katoličke organizacije za promicanje ljudskog razvoja, lokalnog Caritasa, te ih pozvao da ostanu kako bi doprinijeli razvoju svoje zemlje. Želimo da shvate kako i kod nas postoje gospodarske i društvene mogućnosti – kazao je Ansou Bangoura, govoreći o mladima u Gvineji. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: