Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

7. lipanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 7. studeni 2019.

PAPINA MOLITVENA NAKANA ZA STUDENI

Papa poziva vjernike da mole za dijalog na Bliskom istoku, te ističe da se brojne kršćanske zajednice na tom prostoru, zajedno sa židovskima i muslimanskima, zauzimaju za mir

Molimo da se na Bliskom istoku rodi duh dijaloga, susreta i pomirenja – poziv je koji je papa Franjo uputio kršćanima u videoporuci s molitvenom nakanom za mjesec studeni, koju je ostvarila Papina svjetska molitvena mreža koja iz mjeseca u mjesec širi njegove nakane.

Na Bliskom se istoku zajednički život i dijalog među monoteističkim religijama temelje na duhovnim i povijesnim vezama – kazao je Papa govoreći o tim zemljama u kojima se, na temelju nedavnih podataka, računa da muslimani predstavljaju 93% stanovništva, kršćani 5%, a židovska zajednica, prisutna ponajviše u Izraelu, 2%. Iz tih nam je područja stigla radosna vijest o Isusu, uskrsnulom iz ljubavi – istaknuo je Papa, posebno napominjući da tamo danas brojne kršćanske zajednice, zajedno s onim židovskima i muslimanskima, rade za mir, pomirenje i praštanje.

Kultura dijaloga je tema koja je papi Franji vrlo draga. To posebno snažno svjedoči Dokument o ljudskom bratstvu, potpisan u veljači u Abu Dhabiju. Dijalog među vjernicima znači susresti se na golemom prostoru zajedničkih duhovnih, ljudskih i društvenih vrijednosti, te to uložiti u širenje najvećih moralnih krjeposti koje podupiru religije – istaknuto je u spomenutom dokumentu.

I tijekom posjeta Bariju, u srpnju 2018. godine, papa Franjo je spomenuo važnost pomirenja, dok se obraćao kršćanima s Bliskog istoka, te kazao da mir neće donijeti primirje zajamčeno zidovima ili ispitivanjem snage, nego stvarnom voljom za slušanje i dijalog.

Ovoga nas mjeseca papa Franjo poziva da otvorimo srce i molitvu za Bliski istok – primijetio je pater Frédéric Fornos DI, međunarodni ravnatelj Papine molitvene mreže, te podsjetio da je to prostor na kojemu su rođene tri velike monoteističke religije; to je zemlja Abrahama, Izaka i Jakova, zemlja prorokā, Isusova zemlja. Osim toga, i sama je Crkva tamo rođena, i otada su kršćani tamo prisutni. Stoga je Papina molitvena nakana za mjesec studeni također prigoda da saznamo nešto o različitosti vjerskih i kulturnih tradicija Bliskoga istoka, moleći za muškarce i žene tog područja. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. lipanj 2020.

    A giugno il Papa chiede di pregare per tutti coloro che vivono delle difficoltà

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: