Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. kolovoz 2020.

Vijesti

Feldkirch, 22. listopad 2019.

PROSLAVLJENA 50. OBLJETNICA HRVATSKE KATOLIČKE MISIJE U FELDKIRCHU

Svečanu misu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski

Hrvatska katolička misija za austrijsku pokrajinu Vorarlberg sa sjedištem u Feldkirchu u nedjelju, 20. listopada 2019. svečano je proslavila 50. obljetnicu postojanja i djelovanja.

Svečanu misu u prekrasnoj golemoj župnoj crkvi Sv. Leopolda u Dornbirnu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, a uz voditelja misije Jurja Kostelca koncelebrirali su ravnatelj Hrvatske inozemne pastve dr. Tomislav Markić i urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. Pri kraju mise svečanosti su se priključili generalni vikar područne austrijske biskupije sa sjedištem u Feldkirchu mons. Hubert Lenz, te bivši dugogodišnji generalni vikar te biskupije i prijatelj HKM-a mons. Rudl Bischof. Na svečanoj misi, na kojoj su se okupili brojni pripadnici te misije od kojih su neki bili i u narodnim nošnjama svoga kraja, skladnim i gromoglasnim pjevanjem vrijedan doprinos dao je i Mješoviti zbor zagrebačke katedrale pod ravnanjem Matije Škvorca.

“Danas se sa zahvalnošću spominjemo divnih djela koja je Bog tijekom 50 godina činio, svih svećenika i suradnika u ovoj misiji, koji su vođeni isključivo vjerom u Isusa Krista, mnogima bili sigurna točka u stranom svijetu, utočište i često rame za plakanje… Veliku zahvalnost dugujemo i Crkvi u Austriji, na razumijevanju austrijskih biskupa, materijalnoj pomoći i bratskom zajedništvu”, rekao je u propovijedi biskup Gorski i posebno zahvalio sadašnjem biskupu u Feldkirchu mons. Beni Elbsu za mogućnost slavljenja euharistije i podjele sakramenta potvrde krizmanicima.

Na kraju mise ravnatelj hrvatske inozemne pastve dr. Markić čestitao je misiji, njezinom voditelju i članovima, vrijedan jubilej te predao voditelju Kostelcu sliku bl. Alojzija Stepinca na spomen na taj događaj. Predstavio je ukratko hrvatsko iseljeništvo, skrb Crkve u Hrvata za hrvatske vjernike kroz 189 hrvatskih župa, misija ili zajednica te pozvao sve nazočne na čuvanje svojih katoličkih i hrvatskih korijena i identiteta. Urednik Glasa Koncila mons. Miklenić pozvao je okupljene na vjernost Bogu te na njegovanje kontakata i posjeta staroj domovini u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tako da i pripadnici trećeg i četvrtog naraštaja budu ponosni na zavičaj i kulturu svojih predaka. Uime članova misije predani 33-godišnji dušobrižnički rad voditelju misije Kostelcu biranim riječima, brojnim podacima i u duhu velike zahvalnosti, predstavila je vjernica Mihovilka Zupčić, koja je posebno zahvalila i pastoralnoj suradnici prof. Eleonori Kamenjarin.

Svečanost je nastavljena u župnoj dvorani svečanim domjenkom na kojem su se okupili uz djelatnike i goste, suradnici kao što su čitači, ministranti, pjevači, sakristani, a dobre želje nazočnima i Hrvatskoj katoličkoj misiji poželio je generalni vikar Lenz, izvijestio je Glas Koncila. (kta/ika)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. kolovoz 2020.

    Papa. Intenzione di preghiera per il mese di agosto

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: