Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. svibanj 2020.

Vijesti

Marija Bistrica/Zagreb/Ludbreg, 19. listopad 2019.

HODOČAŠĆE MARIJA BISTRICA - ZAGREB - LUDBREG

Hodočasnike iz raznih srednjobosanskih i sarajevskih župa, predvodio je župnik župe Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku vlč. Marko Majstorović

Župni ured Uzašašća Gospodinova Novi Travnik, u sklopu godišnjeg hodočašća Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Mariju Bistricu, organizirao je od 11. do 13. listopada 2019. hodočašće u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu, Stepinčevu katedralu u Zagrebu i nacionalno svetište Presvete Krvi Kristove u Ludbregu.

U popodnevnim satima 11. listopada trideset i četvero hodočasnika iz raznih srednjobosanskih i sarajevskih župa, predvođeni župnikom vlč. Markom Majstorovićem, krenulo je na hodočasnički vikend. U ugodnoj vožnji i vedrom raspoloženju, u pjesmi, molitvi i razgovoru hodočasnici su u kasnim satima stigli u Vrbovec, mjesto gdje su bili smješteni tijekom ovog hodočašća.

Odmoreni i osvježeni u jutarnjim satima 12. listopada pridružili su se tisućama hrvatskih vjernika koji su došli iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske kao i inozemstva u ovo prelijepo svetištu, u koje se hodočasti od 1684. godine. Euharistijsko slavlje u prijepodnevnim satima predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice, banjolučkog pomoćnog biskupa mons. Marka Semrena kao i mnogobrojnih svećenika. Liturgijsko sviranje i pjevanje animirala je s. Mirela Iličić, pastoralna suradnica župe Uzašašća Gospodinova Novi Travnik.

U popodnevnim satima, nakon tjelesne okrjepe hodočasnika, uslijedio je križni put kojeg je predvodio biskup Komarica. Bistričkom Kalvarijom uzdizala se pobožna molitva rijeke hodočasnika koja je svoj završetak imala u svečanom blagoslovu koji je udijelio svim hodočasnicima predvoditelja pobožnosti biskupa Komarice.

Duh molitve i zajedništva, međusobni susreti rodbine, prijatelja i poznanika, šareni štandovi s rukotvorinama i suvenirima, domaća jela i pića, prekrasan krajolik... samo su dio one ljepote koju su hodočasnici mogli uživati tog prelijepog hodočasničkog dana. U popodnevnim satima hodočasnici napuštaju Mariju Bistricu i kreću put Stepinčeve katedrale. Tu se uz stručno vodstvo upoznaju s velebnom i prelijepom katedralom, likom blaženog Alojzija Stepinca kao i nekim posebnim znamenitostima grada Zagreba. U katedrali hodočasnici su se zadržali kod groba Blaženika, gdje su pohranjeni njegovi posmrtni ostaci, neko vrijeme ostaju u zajedničkoj i osobnoj molitvi, a potom fakultativno obilaze staru jezgru grada.

U noćnim satima ponovno se vraćaju u Vrbovec gdje nakon sadržajnog i bogatog dana odlaze na počinak kako bi u jutarnjim satima nastavili do zadnjeg odredišta ovoga hodočašća - znamenita prošteništa sa zavjetnom kapelom Hrvatskoga sabora, Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Po dolasku u Ludbreg hodočasnici su obavili pobožnost – molitva, pjesma - u lijepom prirodnom ambijentu kod zavjetne kapele. Potom su prošetali središtem grada - zemljopisnoga svjetskoga središta - nad kojim bdiju prelijepa Ludbrega, sv. Florijan i sv. Sebastijan, nebeski zaštitnici grada koji združuju četiri elementa: vatru i vodu, zemlju i zrak. Ludbreg se nalazi u središtu koncentričnih krugova koji spajaju brojne svjetske gradove. Legenda kaže da su upravo tamo bili zamišljeni krugovi zemaljski, a na njihovim obodima velike metropole. Mali podravski grad, koji odiše svetištem i mirom, nastao je na raskrižju putova sjever-jug i istok-zapad.

U prijepodnevnim satima zajedno s vjernicima župe slavili su euharistiju u župnoj crkvi Presvetog Trojstva koju je predslavio apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak. Slavlje je uzveličano i krštenjem šestog djeteta obitelji Filipašić.

Nakon Svete mise upravitelj svetišta i župnik mons. Josip Đurkan, poželjevši dobrodošlicu hodočasnicima, upoznao ih je s poviješću svetišta i poznatom Ludbreškom čudu. Naime godinu dana nakon posvete župne crkve u kapelici dvorca 1411. godine zbilo se nešto nesvakidašnje: nakon lomljenja hostije na tri dijela, u kaležu je potekla krv… .

Nakon razgleda crkve i svetišta hodočasnici su obavili pobožnost pred relikvijama Predragocjene Krvi Kristove.

Po završetku hodočašća u Ludbreg i okrjepe u obližnjem restoranu, u predvečerje 13. listopada hodočasnici su se uputili na put kućama prepuni dojmova, u vjeri osnaženi, obogaćeni ljepotom zajedništva i u zahvalnosti za milosne dane i događaje. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: