Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

2. lipanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 19. listopad 2019.

SUSRET PAPE FRANJE SA SKUPINOM DOMORODACA

Evanđelje se treba inkulturirati

Papa Franjo se 17. listopada 2019. susreo s 40-ak domorodaca koji sudjeluju na Sinodi za Panamazonsko područje i na drugim inicijativama koje se ovih dana održavaju u Rimu, a koje su dopratili nadbiskup Porto Velha mons. Roque Paloschi i kardinal Claudio Hummes. Vijest je objavio Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice

Susret je započeo kratkim govorom koji su pročitali jedna žena i jedan muškarac, predstavnici domorodačkih naroda koji su preko njih Svetom Ocu izrazili zahvalnost za zakazivanje sinode, te zamolili pomoć kako bi ostvarili želju da svojim narodima zajamče miran i sretan život, brinući o vlastitoj zemlji i štiteći vode da bi u njima mogli uživati njihovi potomci – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Papa Franjo se obratio prisutnima s nekoliko riječi, ističući da je Evanđelje poput sjemena koje padne na zemlju na koju naiđe te raste s obilježjima te zemlje. Osvrćući se pak posebno na Amazonsko područje, Sveti je Otac spomenuo opasnosti od novih oblika kolonizacije. Na kraju, govoreći o korijenima kršćanstva, rođenoga u židovskom svijetu, razvijenoga u grčko-latinskom, i koje je poslije došlo do drugih zemalja, kao što su slavenske, istočne, američke, Papa je ponovno napomenuo da se Evanđelje treba inkulturirati, kako bi Isusov navještaj narodi primili s vlastitom kulturom. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: