Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. srpanj 2020.

Vijesti

Rim, 18. listopad 2019.

UTEMELJITELJ POKRETA „SLOW FOOD" PIŠE KNJIGU S PAPOM

Carlo Petrini (70) s papom Franjom piše knjigu u kojoj u dijaloškoj formi razmišljaju o enciklici „Laudato si'"

Carlo Petrini (70) s papom Franjom piše knjigu u kojoj u dijaloškoj formi razmišljaju o enciklici „Laudato si'". U razgovoru za talijanski dnevnik Avvenire objavljen u četvrtak 17. listopada Petrini je najavio da bi knjiga trebala biti objavljena u ožujku sljedeće godine, prenosi Vatican News.

Pokret „Spora hrana“ (slow food) Petrini je osnovao u Italiji godine 1986. kao odgovor na tzv. „brzu hranu” (fast food), i između ostaloga želi očuvati tradicionalne tehnike uzgoja i prerade hrane i zaštititi domaće i divlje životinjske i biljne vrste. Na Papin poziv Petrini sudjeluje na sinodi o Amazoniji koja zasjeda u Vatikanu.

Petrini je istaknuo kako je papa Franjo kao dijete talijanskih useljenika u Argentini sačuvao „poštovanje prema hrani kao izrazu emocionalnih veza“. Dodao je da Papina enciklika iz 2015. nije samo „zelena“ enciklika već „na vrlo visokoj razini umrežava sve stvari“. Ne može se pričati o okolišu a da se ne spominju patnje siromašnih, održivost i odgovarajući načini proizvodnje, smatra Petrini i ističe da je problem u tome što malo tko to razumije, kako na svjetovnom području tako i katolici.

Petrini je ispričao kako ga je papa Franjo nazvao i pozvao na Sinodu, a kada mu je Petrini napomenuo da nije vjernik, Papa ga je opisao kao „pobožnog agnostika“. Petrini je priznao da je na sinodi doživio izvanrednu humanost ljudi koji se na strani domorodačkih naroda bore za prašumu, prava domorodaca, žena i prije svega zaštitu prava i Zemlje. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: