Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. kolovoz 2020.

Vijesti

St. Louis, 17. listopad 2019.

PASTORALNI SUSRET HRVATSKIH SVEĆENIKA I ČASNIH SESTARA SAD-A I KANADE

U Hrvatskoj katoličkoj župi Svetoga Josipa, sudjelovalo je dvadeset četvero pastoralnih djelatnika sa sjevernoameričkog kontinenta

Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i časnih sestara SAD-a i Kanade održao se u St. Louis-u, u SAD-u, u saveznoj državi Missouri, od 14. do 17. listopada 2019., a Hrvatska katolička župa Svetoga Josipa, zajedno s njezinim župnikom fra Stjepanom Pandžićem, bili su domaćini ovoga susreta, primivši i pogostivši dvadeset četvero pastoralnih djelatnika sa sjevernoameričkog kontinenta.

Moderatori i organizatori susreta bili su dvojica delegata inozemne pastve na sjevernoameričkom kontinentu: fra Nikola Pašalić, delegat za SAD, i Mons. Ivan Vukšić, delegat za Kanadu, zajedno s ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, vlč. dr. Tomislavom Markićem.

U ponedjeljak, 14. listopada nakon dobrodošlice župnika fra Stjepana Pandžića, susret je započeo u dvorani Hrvatske župe Sv. Josipa, večernjom molitvom i uvodnim predavanjem dr. Markića, pod naslovom „Aktualnosti iz hrvatske inozemne pastve“, donoseći presjek trenutne situacije inozemne pastve na različitim kontinentima. Zatim je slavljena Sveta misa u župnoj crkvi Sv. Josipa, nakon koje su svećenici i časne sestre imali prigodu pozdraviti ljude i razmijeniti riječi dobrodošlice.

U utorak, 15. listopada započeo je radni dio susreta, gdje je u prijepodnevnim satima dr. Markić u dva predavanja dao presjek dviju apostolskih pobudnica pape Franje: „Radujte se i kličite“, koja govori o svetosti, te „Krist živi“, što govori o mladima. Treće predavanje održao je vlč. dr. Mladen Horvat, upravitelj župe u Torontu, na temu „Bogati mladić“, tumačeći tekst Mt 19,16-26, kao i četvrto predavanje, održano 16. listopada na temu „Isusova kušnja“, tumačeći tekst Lk 4,1-13.

Drugi dio prijepodneva bio je posvećen tekućim pastoralnim pitanjima u Kanadi i SAD-u, s naglaskom na sljedeći Mladi fest pod nazivom „Gospodine, svi te traže“, koji će se održati u Chicagu, u župi Sv. Jeronima, od 5. do 7. lipnja 2020., a poslijepodne je bilo posvećeno razgledavanju St. Luisa, osobito njegove prekrasne katedrale.

Sva su predavanja bila popraćena diskusijom, a završna je diskusija urodila odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka, koji će se održati u kanadskom gradu Calgaryu od 12. do 15. listopada 2020. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: