Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. kolovoz 2020.

Vijesti

Rim, 17. listopad 2019.

PAPINA PORUKA FAO-U: GOMILAMO I RASIPAMO KRUH SIROMAŠNIH

Povodom Svjetskoga dana hrane papa Franjo je poslao poruku Organizaciji UN-a za prehranu i poljoprivredu u kojoj je istaknuo da se trebamo vratiti jednostavnosti i umjerenosti

Okrutno je, nepravedno i paradoksalno da danas ima hrane za sve ljude, ali svi ne mogu do nje; ili da postoje područja u svijetu na kojima se hrana rasipa, baca, pretjerano konzumira ili namjenjuje u druge svrhe koje nisu prehrambene – snažne su riječi pape Franje koje je, 15. listopada 2019. uputio glavnom ravnatelju FAO-a, Organizacije ujedinjenih naroda za prehranu i poljoprivredu (FAO), u prigodi Svjetskog dana hrane čija ovogodišnja tema glasi „Naše je djelovanje naša budućnost. Zdrava prehrana za svijet bez gladi“. To je trenutak za razmišljanje – napomenuo je Papa – kako bismo svake godine dali odjek brojnoj našoj braći koja i dalje trpe zbog gladi i neishranjenosti.

Papa je u poruci istaknuo da hrana prestaje biti sredstvo za život i postaje kanal osobnoga uništenja, te podsjetio da u odnosu na 820 milijuna gladnih ljudi, ima gotovo 700 milijuna pretilih, koji su žrtve pogrješnih prehrambenih navika. Ta se pojava proširila i u zemljama malih prihoda, jer kopiraju prehrambene uzore razvijenih područja. Zbog toga dolazi do širenja bolestī koje uzrokuje neuravnoteženost zbog pretjerivanja, kao što je dijabetes, kardiovaskularne bolesti i drugi oblici degenerativnih bolesti, ili pak neuravnoteženost zbog nedostatka koja uzrokuje sve veći broj umrlih zbog anoreksije i bulimije.

Potrebna je stoga promjena našega načina ponašanja, a prehrana je važna polazna točka – primijetio je Papa te dodao – Živimo zahvaljujući plodovima svega stvorenoga i ne možemo ih svesti na puki objekt uporabe i vlasništva. Put koji valja prijeći jest njegovanje načina života nadahnutoga zahvalnošću za ono što nam se daje, u traženju umjerenosti, skromnosti, uzdržljivosti, vladanja sobom i solidarnosti; sve su to krjeposti koje prate ljudsku povijest.

Riječ je o povratku na jednostavnost i umjerenost, uz pozornost na potrebe drugih, kako bi se učvrstile naše veze u bratstvu koje teži općem dobru i koje izbjegava individualizam i egocentrizam koji samo uzrokuju glad i društvenu nejednakost. Potreban je – prema Papinim riječima – takav stil života koji će nam omogućiti da njegujemo zdravi odnos sa samima sobom, s našom braćom i sredinom u kojoj živimo.

Ističući zauzimanje Organizacije ujedinjenih naroda za prehranu i poljoprivredu za zaštitu seoske obitelji i promicanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Papa je istaknuo da se, zahvaljujući ženskoj i majčinskoj osjećajnosti, u obiteljskoj sredini uči uživati u plodovima zemlje ne zlorabeći ih, i otkrivaju se također najbolja sredstva za širenje stila života koji poštuje osobno i zajedničko dobro.

Borba protiv gladi i neishranjenosti neće završiti sve dok će prevladavati isključivo logika tržišta i dok će se tražiti zarada pod svaku cijenu, svodeći hranu na puki trgovački proizvod podložan financijskim špekulacijama, i iskrivljavajući njezinu kulturalnu, društvenu i snažnu simboličku vrijednost – napisao je Papa. Samo je jedan put; valja se pobrinuti za čovjeka, posebice za one koji nemaju hrane. Kada ljudsko biće bude postavljeno na mjesto koje mu pripada, tada će pothvati humanitarne pomoći i razvojni programi imati veći utjecaj i dat će očekivane rezultate. Ne smijemo zaboraviti da je ono što gomilamo i rasipamo kruh siromašnih – istaknuo je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. srpanj 2020.

    Il Papa prega per la stabilità nel Donbass

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: