Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. srpanj 2020.

Vijesti

New York, 17. listopad 2019.

SVETA STOLICA: BEZ POŠTOVANJA DOSTOJANSTVA LJUDSKE OSOBE NEMA ODRŽIVOG RAZVOJA

Govor nadbiskupa Auze, stalnog promatrača Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima na zasjedanju 74. generalne skupštine UN-a o održivom razvoju

Da bismo zaštitili naš planet i izbjegli opterećivanje budućih generacija problemima koje su stvorile prošle i sadašnje generacije, više nije dovoljno jednostavno tvrditi da trebamo brinuti o okolišu i onima koji dolaze nakon nas. Napori se moraju ujediniti radi promicanja zdravijeg, humanijeg, socijalnijeg i cjelovitijeg napretka – rekao je nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima na zasjedanju 74. generalne skupštine Ujedinjenih naroda o održivom razvoju.

Program održivog razvoja do 2030. godine podsjeća nas da je budućnost planeta u našim rukama i u rukama budućih generacija – rekao je apostolski nuncij i istaknuo – Na isti je način papa Franjo u enciklici „Laudato si'“ napomenuo da održivog razvoja nema bez međugeneracijske solidarnosti. Istinska se briga za planet ne može ograničiti na puku promjenu načina proizvodnje i potrošnje. Ona prije svega zahtijeva pažnju prema braći i sestrama s kojima dijelimo zajednički dom. Uništenje okoliša koje svakodnevno proživljavamo povezano je s ljudskim, etičkim i društvenim poremećajima.

Prihvatiti izazov održivog razvoja zahtijeva važnu promjenu u našim obrascima razvoja – rekao je nadbiskup i primijetio – Ne možemo usvojiti pristup koji bi vodio brigu samo o nekim područjima i svodio održivi razvoj na gospodarski rast, na zaštitu okoliša i napredak tehnologije. U prvom planu moramo zadržati nutarnje dostojanstvo svake osobe i promicanje općeg dobra. Solidarnost među generacijama nije važna samo radi postizanja održivog razvoja, nego je ona temeljno pitanje pravde.

Unatoč postignutom napretku te primjeni više sporazuma i ugovora, ostaju mnogi izazovi. Pariški se sporazum još uvije mora provoditi. Tim je sporazumom utvrđen plan općeg djelovanja kako bi se ograničavanjem globalnog zagrijavanja na znatno ispod 2°C izbjegle opasne klimatske promjene – zaključio je stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, nadbiskup Bernardito Auza. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    28. lipanj 2020.

    Angelus 28 giugno 2020 Papa Francesco

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: