Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. listopad 2020.

Vijesti

Skopje, 16. listopad 2019.

BISKUP STOJANOV PRIMIO PROFESORE KBF-A U ZAGREBU

Biskup Stojanov naglasio je dobru povezanost i podršku koju pružaju Crkvi u Makedoniji članovi biskupskih konferencija BiH i Hrvatske

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. Kiro Stojanov primio je u utorak, 15. listopada 2019., dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Maria Cifraka, i njegove suradnike prof. dr. Ružicu Razum, prof. dr. Nenada Malović, prof. dr. Antu Barišić kao i dekana Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta u Skopju prof. dr. Đoku Đorđevskog.

Nakon riječi dobrodošlice biskup Stojanov izrazio je radost zbog potpisivanja dogovora za suradnju, 14. listopada u zgradi Pravoslavnog fakulteta, između Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta u Skopju.

Potom je upoznao nazočne o povijesti i životu Katoličke crkve u Republici Sjevernoj Makedoniji koja je organizirana u dvije biskupije Skopsku (zapadnog obreda) i Strumičko-skopsku (istočnog obreda). Biskup je kazao da je uz pomoć Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu u studenom 2018. godine bio organiziran Studijski dan posvećen Crkvi u Makedoniji kroz njenu povijest, te da su bili uključeni i profesori sa Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta u Skopju. Također je podijelio svoje iskustvo sa sugovornicima zbog radosti velikog događaja dolaska Svetoga Oca pape Franje u R.S. Makedoniju, te naglasio dobru povezanost i podršku koju pružaju Crkvi u Makedoniji članovi biskupskih konferencija BiH i Hrvatske.

Dekan Cifrak izrazio je svoju radost zbog poziva i učešća sa svojim suradnicima na Međunarodnoj konferenciju u Ohridu, 11. listopada u organizaciji Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta u Skopju na temu Sveta Sofija - „Mudrost je izgradila svoju kuću“. Također je upoznao je biskupa Stojanova sa radom i misijom KBF-a u Zagrebu, te su se sugovornici dotaknuli aktualnih tema iz života Crkve.

U znak zahvalnosti za dolazak biskup Stojanov darovao je profesorima monografiju o domovinskoj proslavi „Dani Svete Majke Terezije“ koja je tiskana nakon kanonizacije i novi broj lista zajednice Hrvata u R.S. Makedoniji Hrvatska riječ. (kta/d.t.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. rujan 2020.

    Il Papa prega per la pace nel Caucaso

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: