Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

2. lipanj 2020.

Vijesti

Kopenhagen, 15. listopad 2019.

DANSKA: KONFERENCIJA TAJNIKA SVJETSKIH KRŠĆANSKIH ZAJEDNICA

Bratski je to forum voditelja Crkvi koji se sastaju kako bi razmijenili informacije o važnim događajima u svojim partikularnim zajednicama

U Danskoj je završila Godišnja konferencija tajnika svjetskih kršćanskih zajednica. Konferencija je osnovana 1957. godine, a okuplja glavne tajnike različitih kršćanskih zajednica i predstavnike nekoliko svjetskih ekumenskih organizacija. To je bratski forum voditelja Crkvi koji se sastaju kako bi razmijenili informacije o važnim događajima u svojim partikularnim zajednicama, te kako bi osuvremenili bilateralne i multilateralne dijaloge u koje su uključene njihove zajednice. Domaćin je susreta bilo Svjetsko vijeće za jedinstvo moravske Crkve predvođeno pastorom Jørgenom Bøytlerom. Katoličku je Crkvu pak predstavljao biskup Brian Farrell, tajnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana.

Konferencija ne donosi rezolucije i ne izdaje službena priopćenja. Susreti koje je Konferencija održavala više od 60 godina značajno su doprinijeli jačanju povjerenja i suradnji među odgovornima za Crkve i među njihovim tradicijama, te promicanju koordinacije ekumenskog pokreta u cijelom svijetu. Predsjednik je Konferencije trenutno pastor Martin Junge, glavni tajnik Svjetske luteranske federacije. Na ovogodišnjoj konferenciji, osim predstavnika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, svoje izlaganje su održali i predstavnici pravoslavnih, anglikanskih, adventističkih, pentekostalnih, starokatoličkih, protestantskih i drugih Crkvi i ekumenskih organizacija. Prilikom otvaranja radova konferencije molilo se u skladu s tradicijom moravske Crkve. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: