Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. kolovoz 2020.

Vijesti

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!

Granešina, 14. listopad 2019.

PREMINULA S. BRANKA MATOŠEVIĆ

Misa zadušnica bit će slavljena u utorak, 15. listopada u župnoj crkvi u Kaknju u 13:30h, a potom slijedi ukop na kakanjskome gradskom groblju.

U kući sestra Kćeri Božje ljubavi u Granešini, 12. listopada 2019. preminula je s. Branka Matošević, KBLJ, koja je godinama, uz ostalo, bila simbolom Katoličkog tjednika u kakanjskom kraju, prenosi nedjelja.ba.
 
Misa zadušnica za pok. s. Branku bit će slavljena u utorak 15. listopada u župnoj crkvi u Kaknju u 13:30h, a potom će njezini zemni ostatci biti ukopani na kakanjskome gradskom groblju.
 
Sestra Branka Matošević rođena je 10. listopada 1926. u Staroj Bili od roditelja Mate i Milke rođ. Đido. Među prvima je od ženske djece koja je krenula u školu. Svoje školovanje počela je u Travniku kod sestara Kćeri Božje ljubavi, gdje je i otkrila prve znakove poziva, tj. je željela biti poput svoje učiteljice. Nakon osam razreda otišla je u Sarajevo i na Banjskom brijegu završila sestarsku Učiteljsku školu. Godine 1948. položila je svoje redovničke zavjete.
Iako je karizma sestara Kćeri Božje ljubavi školstvo, što je i s. Branka željela raditi, s obzirom da su im komunisti oduzeli škole, morala je i ona naći novo polje rada.
 
Upravo u to vrijeme u Bitolu u Makedoniji počela se otvarati bolnica, a uprava i liječnici željeli su da posao medicinskih sestara obavljaju časne sestre, čak i po cijenu da ih oni moraju školovati. Među onima koji su krenuli u Bitol bila je i s. Branka koja se u bolnici u Skopju šest mjeseci pripremala u operacijskoj sali i na odjeljenju. Kasnije je u Bitolu završila medicinsku školu. Tamo je provela punih 29 godina do svoje mirovine. Poslije umirovljenja vratila se u Zagreb u samostan Granešina.
 
Od 1983. do 1989. obavljala je službu provincijalne glavarice. Na blagdan Sv. Ilije proroka 1989. došla je u Kakanj gdje je služila dva desetljeća.
 
Iako je bila u mirovini, pokojna s. Branka nije bila tipičan umirovljenik, nego je  s istim žarom obilazila bolesnike i pomagala im gdje god  i koliko je mogla.
 
Od obnove Katoličkog tjednika 2002. bila je neumorni i strastveni promotor ovoga lista u župi Sv. Petra i Pavla u Kaknju. Mnogi su upravo samo zbog nje kupovali Tjednik i bili pretplatnici. Nerijetko je uredniku i uredništvu znala rukom napisati pismo u kojemu bi iznijela svoje oduševljenje ovom tiskovinom, posvjedočila svoju vjeru u Boga i izrazila radost života u redovničkom zvanju.
 
Kada su ju bolest i breme života svladali te je pala na postelju, posljednje godine svojega ovozemaljskog proputovanja provela je u sestarskoj kući u Granešini odakle ju je Gospodin i pozvao k sebi. (kta)
 
foto

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. srpanj 2020.

    Yemen: allarme fame delle agenzie Onu

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: