Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. srpanj 2020.

Vijesti

Rama, 14. listopad 2019.

SPOMEN NA SVE RAMSKE ŽRTVE

U crkvi Marijina Uznesenja na Šćitu služena je Sveta misa za sve stradale u ratovima, masakrima i zločinima 20. stoljeća

Na Šćitu je u nedjelju, 13. listopada 2019. obilježen spomen na sve Ramske žrtve. U crkvi Marijina Uznesenja na Šćitu služena je Sveta misa za sve stradale u ratovima, masakrima i zločinima 20. stoljeća. Svetu misu je predvodio i pod njom propovijedao fra Drago Pranješ, gvardijan iz Guče Gore, prenosi ramski-vjesnik.ba.

Nakon Svete mise fra Andrija je zahvalio svima na zajedništvu i molitvi i potaknuo na trajnu molitvu za sve pokojne, a osobito za one Ramljake koje su pobili četnici početkom listopada 1942. Potom su se svećenici i vjernici uputili u procesiji u crkveno dvorište kod Ramskog križa, gdje su ispisana imena svih žrtava. Tu su svi zajedno molili opijelo za duše pokojnika.

U sjeni Ramskog križa u bronzi je upisano 1366 žrtava 2. svjetskog rata, Križnog puta i poraća, te 163 žrtve rata od 1991-1995.

Pokolj oko 1000 većinom Hrvata, a manjim dijelom i muslimana, počinili su četnici početkom listopada. Bio je to najveći četnički pokolj u II. svjetskom ratu nad Hrvatima.

Ubijani su i klani isključivo muškarci, a kriterij za ubijanje je bio talijanska mala puška. Ako je dječak bio veći od puške bio je ubijen, a ako je bio manji, ostao bi živ. Klanje je nastupilo u četvrtak i petak, 8. i 9. listopada 1942. Četnici su u Ramu došli iz dva pravca. Rijetko je koje ramsko naselje ostalo pošteđeno stradanja; od Doljana preko Orašca, Proslapa, Kopčića do Varvare, Rumboka i Jaklića i s druge strane od Solakove Kule, Uzdola i svih naselja u okolici Prozora. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. lipanj 2020.

    Il Papa all'Angelus prega perché "a Roma si possa vivere con dignità"

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: