Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Zagreb, 12. listopad 2019.

VRHUNAC PROSLAVE 100. OBLJETNICE OSNUTKA PROVINCIJE BOŽJE PROVIDNOSTI KĆERI BOŽJE LJUBAVI

Svečana akademija u dvorani 'Vijenac' Nadbiskupijskog pastoralnog instituta

Družba Kćeri Božje ljubavi u Zagrebu je u petak, 11. listopada 2019. svečanom euharistijom u katedrali, uz predsjedanje zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, te svečanom akademijom u dvorani 'Vijenac' Nadbiskupijskog pastoralnog instituta proslavila 100. obljetnicu osnutka svoje Provincije Božje providnosti sa sjedištem u Zagrebu.

Za vrijeme svečane akademije – u kojoj je rečeno da danas Provincija ima 243 sestre, a uputile su im pozdrave video-porukom susestre od Češke, Slovačke, Poljske, Engleske, Italije, SAD-a, Albanije, do Ugande, Brazila, Ekvadora i Bolivije – obratila im se i vrhovna glavarica Družbe sestra Maria Dulce Adams:

„Vjerujem da se danas s nama raduje i naše utemeljiteljica Franziska Lechner kojoj je širenje družbe na ovim prostorima bilo ostvarenje misijskog sna.”

„Odazvavši se pozivu vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera majka Franziska osjećala je da odgovara na poticaj duha i prepustila se vodstvu Božje providnosti koja je otada neprestano upravljala i oblikovala život ove provincije kroz stotinu godina njezine bogate i bremenite povijesti”, poručila je vrhovna glavarica.

Sestre su, podsjetimo, u Sarajevu – u tada misionarski kraj Bosne i Hercegovine, opustošen višestoljetnom osmanlijskom vladavinom – stigle 1882. godine. Kada su im komunisti oduzeli apsolutno sve, i samostane i ustanove, te zabranili rad i tražili da redovnice obuku civilno odijelo, godine 1949. sjedište provincije sele na zagrebačku Novu Ves, na broj 16. Tada skromnu kuću u kojoj su započele iznova živjeti, potpuno osiromašene, nakon komunističkog izgona iz BiH ustupio im je nadbiskup Alojzije Stepinac, i sam žrtva istog totalitarizma.

Danas imaju 42 zajednice. U Albaniju su, primjerice, stigle 1992. godine, a svoje današnje ime ‘Provincija Božje providnosti’ dobivaju 1971. jer su dugo od dolaska u glavni grad BiH nosile prefiks manje obljubljen, kao ‘Jugoslovenska provincija’.

I to je posviješćeno više puta tijekom bogatog glazbeno-scenskog programa svečane akademije na kojoj se obratila prigodnom riječju okupljenima i s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica. Podsjetila je da je geslo velike proslave – a započeli su je u rujnu prošle godine u Sarajevu – ‘U Božjoj providnosti hodimo’.

Između ostalog je i ovo naglasila: „U tom povijesnog hodu otkrivamo utkanost karizme Majke Franziske u životu sestara – njezinih ideala, gorljivosti u spašavanju duša i oblikovanju ljudskih srdaca, pa i pod cijenu prolijevanja vlastite krvi što su posvjedočile sestra Jula Ivanišević i susestre, blažene Drinske mučenice.”

U sklopu akademije upriličen je scenski prikaz povijesti Provincije u režiji s. M. Pije Herman, a u izvedbi sestara, kandidatica, postulantica, i glazbenih izvedbi zbora ‘Allegro’ iz Križevaca, koji se baš za ovu priliku formirao, plesne skupine ‘Ruke za mir’ iz KŠC Sarajevo, zbora sestara iz Albanije i Kosova te zbora sestara i kandidatica iz Zagreba.

Dodijeljena su priznanja i nagrade za najbolje radove na Likovnom natječaju ‘Kćeri Božje ljubavi čine Božju ljubav vidljivom u svijetu’. Radovi su izloženi u predvorju Nadbiskupijskog pastoralnog instituta. Nagrađene su dvije kategorije; stariji i mlađi osnovnoškolci. Među mlađima najboljom se pokazala prvoplasirana Gabrijela Jonjić iz Viteza, a kod starijih Ema Požgaj iz Svetog Ilije.

Svečani program pratili su i biskupi mons. Vlado Košić, sisački ordinarij, i mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije.

Vrhunac je cjelogodišnje proslave 100. obljetnice Provincije Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi i u subotu, 12. listopada nastavlja se promocijom njihovih tiskanih izdanja u Granešini, a popodne otkrivanjem spomen-ploče na zgradi nekadašnjeg samostana ‘Stjepanovac’ u Legradu. (kta/ika)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: