Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Bilten Sinode

Bilten Sinode

Sarajevo, 12. listopad 2019.

IZIŠAO JEDANAESTI BROJ SLUŽBENOG GLASILA SINODE VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

"Bilten sinode", koji je moguće pogledati u elektronskom obliku, u narednim danima će i u tiskanoj verziji naći put do župa u BiH

U suradnji Tajništva Sinode Vrhbosanske nadbiskupije i Povjerenstva za pripravu I. Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, izašao je - u elektronskoj verziji, 11. broj službenog glasila I. Sinode Vrhbosanske nadbiskupije „Bilten Sinode“, koji bi u narednim danima trebao, i u tiskanoj verziji, naći put do župa u BiH.

Donosimo riječ urednika „Biltena Sinode“ i generalnog tajnika Sinode Vrhbosanske nadbiskupije dr. Maria Bernardića:

Poštovani čitatelji, pred vama je novi (XI.) broj Biltena Sinode, službenog glasila Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, i u to ime se prvo osvrćemo na neka od važnijih sinodskih dešavanja i aktivnosti u protekloj godini. Između ostalog, mogli bismo osobito izdvojiti slijedeće:

- Održavanje devetog kruga dekanatskih zasjedanja Vrhbosanske nadbiskupije (16. ožujka 2019.);

- Susret članova Povjerenstva za pripravu sinode Vrhbosanske nadbiskupije s profesorima i odgojiteljima teoloških učilišta na teritoriju Vrhbosanske nadbiskupije. Ovaj susret je održan u četvrtak, 16. svibnja 2019. u prostorijama Svećeničkog doma u Sarajevu, a okupio je profesore i odgojitelje dviju sarajevskih teologija, kao i one iz dječačkih sjemeništa u Travniku i Visokom te odgojitelje iz Misijskog međunarodnog sjemeništa Redamptoris Mater u Vogošći. Tema susreta bi se mogla opisati kao bolje upoznavanje i ostvarivanje putova dublje suradnje ovih dvaju gremija koji već međusobno solidno surađuju;

- Održavanje XXXIII. redovite sjednice Povjerenstva za pripravu Sinode (4. lipnja 2019.).

Prvu i treću točku smo bili samo ukratko spomenuli s obzirom da će o njima biti više riječi u daljnjem tijeku XI. broja Biltena.

Tako, već po uhodanom redu donosimo prvo osvrt na deveti krug dekanatskih zasjedanja koji je bio posvećen tematici društvenog (socijalnog) nauka Crkve.

Zatim donosimo rezultate desete sinodske ankete, a koja je bila provedena upravo tijekom devetog kruga dekanatskih zasjedanja.

Nakon toga, počinjemo se baviti užom tematikom ovog broja, a to je priprava radnog dokumenta sinode (Instrumentum laboris).

Na početku tematskog dijela prvo predstavljamo kratki presjek dosadašnjeg rada Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, a zatim predstavljamo smjernice budućeg rada (lineamenta) svake od pet stručnih sinodskih skupina. Radi se o smjernicama koje zapravo po sebi predstavljaju fokus i sadržaj budućeg radnog dokumenta, a koji bi trebao biti pripravljen negdje do proljeća 2020.

Iz ovoga proizlazi i jedan mali zadatak za naše župe, župnike i župska pastoralna i ekonomska vijeća. Naime, na zajedničkim sastancima trebalo bi proći predstavljene smjernice te dati na njih pismeni osvrt. Koje smjernice smatrate osobito važnim? Na što bi u svemu tome trebalo posebno paziti? Da li možda imate za predložiti i neke druge teme koje ovdje nisu spomenute? Smatrate li da bi neke od predstavljenih tema i smjernica trebalo drugačije povezati i predstaviti? Dakle, o svemu ovome bi na kraju trebalo sastaviti jedno kraće pismeno izvješće te ga poslati na Tajništvo Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, i to najkasnije do kraja tekuće godine.

Zajedničko sagledavanje predstavljenih smjernica ima po sebi i jedan drugi cilj, a to je bolje upoznavanje vjernika i svećenika sa širokim područjem crkvenog rada i djelovanja. Naravno, nije za očekivati da svi budu stručnjaci za sve, ali je itekako potrebno da svi članovi Crkve budu upoznati sa svim onim što spada na crkveno djelovanje, pa će tako ujedno postati jasnije i ono drugo - što tu ne spada.

Glede budućih sinodskih aktivnosti, mogli bismo ukratko reći kako sada u jesenskom periodu (2019.) nije u planu novi (X.) krug dekanatskih zasjedanja. Po odluci Povjerenstva za pripravu Sinode, isti će uslijediti nekad na proljeće 2020. kad budemo imali osnovnu verziju budućeg Radnog dokumenta Sinode. Poslije toga, nakon što se sve korigira, usuglasi i raspravi, u planu je da se krene s pripravom Sinodske skupštine koja bi trebala biti održana nekad na jesen 2020. U svakom slučaju, o svim predstojećim koracima i zadacima nastojat ćemo vas pravovremeno informirati i upoznati.

Jedanaest broj Biltena Sinode će narednih dana izići i u tiskanom obliku...


U Sarajevu, 12. listopada 2019.


PDF - Deseti broj službenog glasila Sinode Vrhbosanske nadbiskupije

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: