Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Mostar, 11. listopad 2019.

MOSTAR: ZAZIV DUHA SVETOGA POVODOM POČETKA NOVE AKADEMSKE GODINE

Euharistijsko slavlje i zaziv Duha Svetoga predvodio je biskup Ratko Perić

U mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, 10. listopada 2019. povodom početka nove akademske godine euharistijsko slavlje i zaziv Duha Svetoga predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić. U koncelebraciji su bili povjerenik za akademsku mladež don Mladen Šutalo, župnik župe Sv. Ivana, ap. i ev. te don Marko Šutalo, predstojnik Teološko-katehetskog instituta u Mostaru, prenosi nedjelja.ba.

Na početku Mise nazočne je pozdravio don Marko, a potom je sveučilišnoj zajednici, profesorima i studentima za orguljama mr. Katja Krolo – Šarac intonirala himan Duhu Svetomu.

U svojoj je propovijedi biskup Perić govorio o mislima dvoje poznatih znanstvenika, fizičara i naših suvremenika o početku svijeta. Jedan je Vuko Brigljević, Dubrovčanin, rođen 1968., studirao u Švicarskoj, deklarirani vjernik, član Opus Deia, sa zavjetom neženidbe, a drugi je Ivica Puljak Splićanin, rođen 1969., studirao u Francuskoj, deklarirani nevjernik, otac troje djece.

Pročitavši razmišljanja oba znanstvenika o postanku svijeta biskup Perić je napomenuo kako fizičar - vjernik razmišlja: "Na početku je Svjetlo, Razum, Osobni Bog. Mudri Projektant. Planer i Izvođač, Providnost koja uključuje početak, sredinu i svršetak. Svijet nastaje stvaranjem iz „ništa“. Kako? Božjom riječju. Fiat-om. Vjera nam naša kaže: stvaranje znači da Božjim interventom iz „ništa“ nastaje nešto, čemu se daju fizikalni zakoni."

Biskup Perić je istaknuo kako fizičar nevjernik ili agnostik razmišlja da je "na početku Nitko i Ništa. Nerazum i Mrak, Sljepilo i Slučaj. Tu znanost ne zna i ne može ništa. Ona se može predati samo tumačenju o slučajnosti slijepa Slučaja."

"Ta njegova nelogična logika ravna je pukom slučaju kao da tisuće vozača sjednu u svoje automobile i svezanih očiju povezu iz Splita svatko na svoj cilj. I nakon određena broja sati svatko stigne u četvrtoj brzini bez očiju i bez pameti pravovremeno i točno na svoje odredište: u Zagreb, u Dubrovnik, u Mostar, Osijek, Varaždin, u Rijeku, u Pariz, i da nitko nikoga ni ne okrzne", rekao je biskup Perić i napomenuo da se oba fizičara slažu u savršenstvu fizikalnih i drugih zakona, u njihovoj racionalnosti, smislenosti i svrhovitosti, a tu savršenost i svršenost može samo ljudska znanost istraživati i divit joj se.

Na kraju propovijedi, biskup Perić se izravno obratio studentima i rekao da će o prolaznom ovozemaljskom životu ovisit i sva vječnost te da život treba iskoristiti za prave stvari.

Misno slavlje animirao je Zbor Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a uz vodstvo i orguljsku pratnju prof. Krolo-Šarac.

Prije završna blagoslova don Mladen je zahvalio predvoditelju i onima koji su sudjelovali na misi. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: