Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Alep, 11. listopad 2019.

NADBISKUP JEANBART IZRAZIO BOJAZAN NAKON TURSKOG NAPADA NA SJEVEROISTOKU SIRIJE

Umjesto vojnog rješenja, kojim se riskiraju nevine žrtve, nadbiskup se nada mirnom kompromisu i dijalogu koji bi jamčio sigurnost za sve

Nadbiskup Alepa u Siriji Jean-Clement Jeanbart izrazio je bojazan nakon vijesti, u srijedu 9. listopada 2019., da su turske oružane snage izvršile napad na kurdske borce na sjeveroistoku Sirije.

U intervjuu za agenciju SIR, nadbiskup Jean-Clement Jeanbart rekao je da se boji “pokolja i mnogih smrti nedužnih”. Reagirajući na odluku Turske o napadu na sirijsko područje koje drže kurdske snage, s ciljem stvaranja “sigurne zone” očišćene od kurdskih milicija, Jeanbart, grčko-melikitski nadbiskup u Alepu, rekao je da, iako turski predsjednik ovaj napad naziva Operacija Mirovno proljeće, to je „još jedan izvor nasilja bez kojeg smo mogli“, izvještava Vatican News.

Komentirajući izraženu namjeru turskog predsjednika Erdoğana da “spriječi stvaranje terorističkog koridora” na granici, nadbiskup Jeanbart je rekao da je to zabrinjavajuće jer će zapravo dovesti do stvaranja izvanteritorijskog džepa unutar druge nacije. “Sigurna zona” široka 40 kilometara prolazila bi duž cijele, 500 km duge, granice između Sirije i Turske.

Jeanbart je napomenuo da bi “ovo područje okupiralo jedan od dijelova Sirije koji su najbogatiji resursima, vodom, naftom, plinom i plodnom zemljom.” Također je komentirao željeni cilj Turske da prebaci oko 2 milijuna sirijskih izbjeglica koje su trenutno u Turskoj u takozvanu “sigurnu zonu”. Smatra da bi taj potez mogao dovesti do “demografskog potresa, raseljavanje Kurda iz njihovih domova i zemalja i stvaranjem uvjeta za ozbiljne unutarnje napetosti.”

Umjesto sadašnjeg vojnog rješenja, kojim se riskiraju nevine žrtve, nadbiskup se nada mirnom kompromisu i dijalogu koji bi jamčio sigurnost za sve uključene strane. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: