Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. kolovoz 2020.

Vijesti

Sarajevo, 9. listopad 2019.

ODRŽANA REDOVITA GODIŠNJA SJEDNICA SVEĆENIČKOG VIJEĆA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Sudjelovala su 22 svećenika, a predsjedao je kardinal Vinko Puljić

Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, u srijedu, 9. listopada 2019. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu održana je redovita godišnja sjednica Svećeničkog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije. Sudjelovala su 22 svećenika, koji su izabrani ili su članovi ovog tijela snagom službe odnosno imenovanjem, a među njima bili su provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i generalni vikar mons. Slađan Ćosić.

Profesor Svetog Pisma Starog Zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakulteta Sveučilišta u Sarajevu vlč. dr. Dubravko Turalija održao je uvodno izlaganje na temu: „Obitelj-Crkva u malom. Zauzetost župnika oko obiteljske molitve“. Posebno je istaknuo važnost Božje riječi, Euharistije i izgradnje zajedništva. Iznio je i neke konkretne prijedlog u pastoralnom djelovanju oslanjajući se na naviještaj Evanđelja u životu prve Crkve. Uslijedila je diskusija i pojedini prijedlozi posebno kada je riječ o obiteljskom pastoralu.

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dr. fra Danimir Pezer govorio je na temu: „Osobni duhovni rast i produbljivanje svećeničkog zajedništva u dekanatu kroz mjesečne duhovne obnove“. Tijekom diskusije predloženi su konkretni načini povremenih svećeničkih duhovnih obnova na dekanatskoj ili nekoj drugoj razini o čemu će biti riječi i na predstojećoj dekanskoj konferenciji.

Generalni tajnik Sinode Vrhbosanske nadbiskupije vlč. dr. Mario Bernadić upoznao je vijećnike s tijekom Sinode i pojedinim akcijama koje su u tijeku.

Vijećnici su imali prigodu upoznati se s predloženim pastoralnim kalendarom u koji su unesena pojedina važnija događanja na teritoriju Vrhbosanske nadbiskupije u 2020. godini.

Voditelj Centra za pastoral mladih Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Šimo Maršić ukratko je upoznao vijećnike s tri inicijative koje pokreće ovaj Centar u pastoralu s mladima te zamolio župnike i župne vikaru za daljnju suradnju s Centrom.

Zahvalivši vijećnicima za sudjelovanje, kardinal Puljić istaknuo je važnost kapilarnog pastorala i osobnih susreta imajući u vidu današnje vrijeme i trenutno stanje mjesne Crkve vrhbosanske. Ukazao je i na važnost obiteljskog pastorala ističući da obitelj kao Crkva u malom ima snagu formacije vjere i izgradnje zajedništva. Potaknuo je svećenike da se ne umore ići korak po korak u svom pastoralnom radu kao graditelji zajedništva kroz molitvu, župnu katehezu, pastoral obitelji, rad s vijećnicima i na druge načine.

Svećeničko vijeće Vrhbosanske nadbiskupije predstavlja čitav prezbiterij Vrhbosanske nadbiskupije, a svrha mu je da pomaže nadbiskupu kao njegov senat u upravljanju mjesnom Crkvom, kako bi se što bolje uskladilo djelovanje svećenika na duhovno dobro Božjeg naroda. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. srpanj 2020.

    Yemen: allarme fame delle agenzie Onu

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: