Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. rujan 2020.

Vijesti

Sarajevo, 9. listopad 2019.

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA, 10. LISTOPADA 2019.

"Srušimo predrasude o mentalnim poteškoćama"

Povodom 10. listopada, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Caritas Bosne i Hercegovine, u suradnji s mrežom partnera iz jugoistočne Europe, pokrenuo je javnu kampanju pod sloganom:

Srušimo predrasude o mentalnim poteškoćama

Kampanja ima za cilj podići svijest o značaju zaštite mentalnog zdravlja i borbe protiv stigmatizacije osoba sa mentalnim poteškoćama, a provodi se u okviru EU financiranog projekta SOCIETIES - Potpora udrugama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, socijalnom uključivanju osoba s teškoćama u razvoju i u primjeni standarda EU u jugoistočnoj Europi*.

U svijetu više od 400 milijuna ljudi boluje od neke mentalne bolesti, a daleko veći broj stanovnika ima neki oblik mentalnih poteškoća. Od toga dvije trećine nikada ne zatraži pomoć iz stida ili straha od surove reakcije okoline. Osobe sa mentalnim poteškoćama često su stigmatizirane, diskriminirane, zanemarene i odbačene iz društva, pa čak i iz kruga najbližih. Okruženje je često sklono negirati postojanje njihove bolesti, stoga se ove osobe često karakterizira i kao „osobe koje samo skreću pažnju na sebe”.

Ovom kampanjom nastoji se ukazati kako su mentalni poremećaji prave bolesti, poput svih drugih, te kako se uz odgovarajući tretman mogu efikasno liječiti, naročito ukoliko se sa liječenjem započne na vrijeme.

Ovogodišnja kampanja se provodi u suradnji sa:
- Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“,
- Udrugom za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja In Spe Mostar,
- Kantonalnim udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "APEL" Sanski Most.

Sarajevo
- Caritas BiH će 10. listopada na Trgu djece Sarajeva br. 1 (ispred BBI centra) u terminu od 11 do 13 sati dijeliti promotivne materijale s ciljem senzibiliziranja javnosti te uputiti poziv i poticaj za zajednički napor oko smanjenja stigme i socijalne isključenosti osoba s mentalnim poteškoćama. Kontakt osoba: Miroslav Valenta +387 (0) 63 690 464.

Tuzla
- Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“ povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, a u okviru kampanje „Bezbroj razloga za život“ organizira:9.10.
- Tribina za građane Tuzle „Razgovori o mentalnom zdravlju“ uz projekciju filma studenata IPI Akademije „F41 i ja“; Art Galerija „GM“, Univerzitetska 2a, Tuzla, sa početkom u 18 sati;
- 10.10. - Dan otvorenih vrata Udruženja 'Feniks' povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u prostorijama Udruženja 'Feniks', Izeta Sarajlića 20, Tuzla, od 9 do 16 sati; (ručak za uzvanice i predstavnike medija biti će organiziran u 13 sati).
Za sve dodatne detalje i informacije kontakt info: Vahid Đulović, +387 (0) 61 298 239.

Mostar
- Udruga za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja In Spe Mostar povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja organizira tribinu u Centru za mentalno zdravlje Mostar. Tribina će se održati 10. 10. 2019. u prostorijama Centra za edukaciju kadrova i to s početkom u 10:30 sati.
Kontakt info: 063 969 186.

Sanski Most
- Kantonalno udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "APEL" Sanski Most povodom 10. listopada, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, organizira uličnu akciju. Promocija će se održati u Malom parku na rijeci Zdeni od 10 - 12 sati.
Kontakt info: Emina Horozović, +387 (0) 61 420 859.

Za razliku od ljudi, mentalni poremećaji ne diskriminiraju, ne biraju spol, uzrast, zanimanje, niti nivo obrazovanja... Nitko nije imun! Može se dogoditi svakome!

Caritas BiH potiče sve građane, prvenstveno mlade, volontere da udruže svoje glasove kako bi odzvanjali kao jedan i kako bi upozorili na rastuće probleme mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, jer se može dogoditi svakome. U zajedničkim naporima solidarnost treba biti trajna obveza i osnovno načelo u borbi za opće dobro. Mentalna bolest nije zarazna, ali ravnodušnost jeste!

#mozesedogoditisvakome

Djelatnici Caritasa stoje na usluzi za sve dodatne informacije.

Kontakt osoba Miroslav Valenta telefon: +387 63 690 464 ili na e-mail: m.valenta@caritas.ba.


*Ovaj projekt financira EU, a provodi se u pet zemalja zapadnog Balkana, koje su u pred pristupnom postupku prema Europskoj Uniji. U Bosni i Hercegovini se provodi u suradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“, a uz potporu Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo te Centra za mentalno zdravlje Vitez. (kta/caritas.bih)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: