Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. srpanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 9. listopad 2019.

STADLEROVO U LISTOPADU 2019.

Euharistijsko slavlje u sarajevskoj prvostolnici predslavio je vlč. Mato Majić, katedralni župnik

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu obilježen je 8. listopada 2019. spomen na prvog vrhbosanskog nadbiskupa slugu Božjega dr. Josipa Stadlera. Euharistijsko slavlje u večernjim satima predslavio je vlč. Mato Majić, katedralni župnik uz suslavlje mons. Slađana Ćosića, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije i vlč. Marka Stanušića, profesora na KBF-u.

U uvodnom dijelu župnik Majić istaknuo je nakanu Mise za proglašenje blaženim sluge Božjeg Josipa Stadlera, na nakanu sestara Služavki Malog Isusa, te pozdravio pristigle hodočasnike iz Maglaja, Globarice i Novog Šehera, koji su svojom pjesmom uzveličali Misno slavlje, predvođeni s. Lucijom Blažević. "Imamo razloga biti ponosni, jer smo djeca Božja, jer su Bog, Gospa i Stadler s nama", kazao je župnik. Misna čitanja animirale su sestre Služavke Malog Isusa.

Vlč. Majić započeo je prigodnu propovijed sa jednom od najvećih životnih muka, donošenju odluka. Vjernici svih vremena, pa i sluga Božji Josip Stadler imali su jednu od najtežih zadaća otkriti Božji plan, koji Bog ima s njim. Istinski vjernik donosi odluke s Bogom, kazao je župnik i nastavio razmišljati o Isusovom poslanju na zemlji, koje je bilo izvršiti do kraja Božji plan i uskladiti Očevu volju sa svojim odlukama. Isus je došao spasiti čovjeka i uvijek se opredjeljivao za čovjeka. Što Bog želi od nas, zapitao se nadalje župnik Majić i kazao: U molitvi se posavjetovati sa Duhom Svetim i odlučiti se pomoći čovjeku u potrebi, bližnjemu, živom čovjeku, koji je pored nas. Župnik je naglasio da je upravo to bila temeljna i pokretačka snaga i djelo sluge Božjeg Josipa Stadlera i kao čovjeka, i kao svećenika, i kao Nadbiskupa. Sav njegov život i rad, sve što je govorio i naviještao, sva djela učinjena, izgrađena i ostvarena, plod su molitve i odluke: uskladiti svoju odluku s voljom Božjom. Sve njegovo nastojanje i djelovanje, pa i osnivanje Družbe sestara Služavki Malog Isusa, bilo je živi čovjek i volja Božja, uz ponizno prihvaćanje križa, koji ga je pratio u životu.
Župnik je završio propovijed molitvom: „Vrhbosanski nadbiskupe, slugo Božji Josipe Stadler mi molimo za Tvoje proglašenje blaženim i svetim, a ti moli da i mi budemo radosne sluge, da služimo jedni drugima u ljubavi i budemo tvoji nasljedovatelji, a istinski učenici Krista Gospodina“.

Nakon popričesne molitve i molitve za misije u ovom izvanrednom misijskom mjesecu listpadu, svi okupljeni u sarajevskoj katedrali su se pomolili na grobu nadbiskupa Stadlera na nakanu za proglašenje blaženim nadbiskupa Stadlera i na osobne potrebe i nakane.

Svakog osmog u mjesecu od mjeseca listopada 2018. do mjeseca listopada 2019. godine vjernici i hodočasnici na grob sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera imali su priliku upoznati Stadlera misionara svoga vremena i moliti za misije i misionare danas. Stoga kao priprava Misnom slavlju i ovog osmog u mjesecu, prethodila je molitva Krunice, žalosna Otajstva i Litanije Gospine, koju su molili hodočasnici, sestre Služavke Malog Isusa i sav vjerni puk Božji. Krunica je bila prožeta razmišljanjem o Stadleru misionaru širenja Radosne vijesti u zajedništvu s Marijom. Stadler je bio veoma pobožan čovjek, a posebno je štovao Blaženu Djevicu Mariju. Nekoliko svojih pastoralnih poslanica posvetio je Blaženoj Djevici Mariji. U jednoj od njih posebno ističe pobožnost prema djetetu Isusu i njegovoj Majci i kaže: „Isus naš Gospodin nije na ovaj svijet drukčije došao nego po Mariji. K Isusu dakle imamo pristup samo po Mariji. Zato je od potrebe da spoznamo, da ljubimo, da tražimo i nađemo blaženu Djevicu Mariju, želimo li naći Isusa, njezin plod, a naš put, istinu i život.“ ... Isus je naime i sada kao i uvijek plod Marijin; zato kad se Isus u čije srce useli, mora biti zahvalan i Mariji, jer da nije nje, ne bismo imali Isusa; a da ga imamo zasluga je njezina, njezin je plod. (kta/m.p.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: