Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

7. kolovoz 2020.

Vijesti

Yaoundé, 9. listopad 2019.

BISKUP KOME: DIJALOG U ISTINI UVIJEK DONOSI DOBRE PLODOVE

U glavnom gradu Kameruna prošlih je dana održan sedmodnevni susret za nacionalni dijalog, na kojem su politički i vjerski vođe pokušali pronaći rješenja za višegodišnju krizu

U glavnom gradu Kameruna prošlih je dana održan sedmodnevni susret za nacionalni dijalog, na kojem su politički i vjerski vođe pokušali pronaći rješenja za krizu s kojom se ta zemlja već godinama suočava

Kamerunska se kriza dodatno pogoršala u rujnu 2017. godine, kada su započeli sukobi između vojske i anglofonih separatista. Oružane su borbe svakodnevna pojava otkad su separatisti prije dvije godine, nakon neuspjelih političkih pregovora s Vladom u Yaoundeu, jednostrano proglasili neovisnost anglofonih područja Kameruna i uzeli oružje u ruke, uzrokujući pritom smrt nekoliko tisuća osoba i raseljavanje oko 3 milijuna Kamerunaca.

Prvi plod spomenutoga susreta bila je najava kamerunskoga predsjednika Paula Biye o oslobađanju 333 separatista, optužena za zločine počinjene u kontekstu krize na anglofonim područjima. Kamerunski separatisti, koji bi sjeverozapadnu i jugozapadnu pokrajinu te zemlje željeli pretvoriti u autonomnu državu Ambazoniju, nisu sudjelovali u nacionalnom dijalogu te smatraju kako spomenuta amnestija predsjednika Biye nije dovoljna. Pozivaju stoga na oslobađanje svih separatista koji su pritvoreni od 2016. godine, uključujući deset vođa osuđenih u kolovozu na doživotni zatvor.

Biskup Abraham Boualo Kome, predsjednik Kamerunske biskupske konferencije, sudjelovao je u radu komisije za nacionalni dijalog te je u razgovoru za Radio Vatikan istaknuo kako im je mnogo značila duhovna blizina Svetoga Oca. Također je izrazio zadovoljstvo Crkve plodovima susreta i zajedništvom sa svim kršćanskim vođama koji su sudjelovali u tomu. Bio je to dijalog zasnovan na istini – rekao je biskup.

Monsinjor Abraham Kome napomenuo je, među ostalim, da sjeverozapadna i jugozapadna pokrajina Kameruna u osnovi žele imati više moći u svojim rukama, za razliku od aktualnoga stanja centralizacije moći u glavnom gradu Yaoundeu. Zahtijevaju poseban režim i neku vrstu federalizacije zemlje. Željeli bi također izjednačiti engleski jezik s francuskim, kojim govori 80% stanovništva, što predstavlja problem zato što jezik nije samo sredstvo sporazumijevanja već i nositelj kulture.

Predsjednik Kamerunske biskupske konferencije rekao je da bi teoretski decentralizacija zemlje mogla biti rješenje aktualnoga sukoba, primijetivši pritom da u takvim sukobima, nažalost, svoju ulogu igraju i vanjske sile. Problem je centralizacije to što imenovani dužnosnici ne služe narodu, već onome tko ih je imenovao te u svom radu primjenjuju ono što rukovodeći žele – istaknuo je biskup te dodao da iza svega toga stoji i raspodjela bogatstava zemlje.

Naime, u dvjema anglofonim pokrajinama vlada neimaština, nema cesta i zdravstvenih ustanova, plaće su izrazito niske, ali postoji rafinerija nafte. Nije stoga spomenuta samo decentralizacija, već i način na koji bi se provela. U vezi s time, biskup Kome je istaknuo da smatra kako bi moglo biti uvjeta za postupan povratak redu na tom području. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: