Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. srpanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 8. listopad 2019.

HODOČASNICI IZ ISTRE U POSJETU SREDIŠNJOJ BOSNI I CARITASU VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Četrdesetak hodočasnika iz župe Ližnjan te okolnih mjesta u Istri, boravilo je u središnjoj Bosni i u Sarajevu

U razdoblju od 4. do 8. listopada 2019., četrdesetak hodočasnika iz župe Ližnjan te okolnih mjesta u Istri, boravilo je u središnjoj Bosni i u Sarajevu. Jedan dio hodočasnika svoje podrijetlo vuče iz središnje Bosne te su ovom prigodom zapravo bili kod svoje kuće. Dobrodošlicu gostima uputio je ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić, a Caritasovo osoblje je bilo na raspolaganju hodočasnicima svih dana boravka u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

U subotu u prijepodnevnim satima hodočasnici su posjetili franjevački samostan i muzej u Fojnici, a u poslijepodnevnim satima uputili su se u Vitez gdje su obišli Križančevo selo. Križančevo selo je mjesto stradanja Hrvata u domovinskom ratu, a povijesni sat je održao hrvatski branitelj, novinar i publicist gosp. Zvonimir Čilić te zapovjednik obrane gosp. Ivica Alilović. Vlč. Mirko je ovom prilikom predvodio i prigodnu molitvu za duše pokojnih.

U nedjelju su hodočasnici pošli u Kraljevu Sutjesku gdje su zajedno s domaćim vjernicima bili na sv. Misi, a potom su obišli i samostanski muzej. Poslijepodnevno odredište bilo je Kreševo te razgledavanje crkve i muzeja, nakon čega su u svetištu „pod špiljom“ zajedno s vlč. Mirkom Šimićem izmolili Gospinu krunicu.

U ponedjeljak je organiziran susret u Središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu koji je započeo svetom Misom kojom je proslavljen spomendan Gospe od krunice, u kapelici blaženih Drinskih mučenica. Svetu misu je predvodio predsjednik Caritasa BiH nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Kardinala Puljića i hodočasnike je na početku Svete mise pozdravio ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Šimić.

U propovijedi je kardinal Puljić podsjetio na pobjedu kršćanske vojske u bitci kod Lepanta protiv turskih osvajača. S tim događajem usporedio je današnju situaciju u kojoj se kršćanstvo nalazi: “Vjera kršćana danas sve više slabi, i za to vrijeme, sve je jača prisutnost vjere i ideja s istoka. Zato nam je i danas uzeti krunicu u ruke i po molitvi krunice ostati vjerni Bogu i Crkvi”.

Nakon Mise, mališani iz zbora Caritasova DV „Sveta Obitelj“ otpjevali su nekoliko pjesmica u kojima su odlučno rekli da će „biti djeca i kad odrastu“. Ove riječi su potaknule drage goste pustiti i pokoju suzu, ali su ih svakako dječji glasovi oduševili, razveselili i ohrabrili.

Nakon Mise, kardinal Puljić je predstavio hodočasnicima, kroz kratku prezentaciju, život Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini nakon čega je bila prilika za postavljanje pitanja. Susret je završen zajedničkim ručkom. Nakon objeda hodočasnici su se uputili u središte grada gdje su obišli kulturne znamenitosti grada. Cilj ovog hodočašća bio je pobliže se upoznati sa životom njihovih sunarodnjaka i braće i sestara po vjeri koji žive u Bosni. Vjerujemo da su puni dojmova i obogaćeni novim spoznajama dio viđenog ponijeli sa sobom te da će o tomu dalje prenositi glas u Istri u kojoj žive.

"Ovom prigodom zahvaljujemo svim hodočasnicima iz najzapadnije hrvatske županije što su boravili u krajevima središnje Bosne i u Sarajevu, što mole otvorenog srca za svoje sunarodnjake u Bosni te im želimo sretan i siguran povratak njihovim domovima", prenosi mrežna stranica caritas-sarajevo.ba. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: