Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. listopad 2019.

Vijesti

Vatikan, 23. rujan 2019.

PAPA FRANJO: UVIJEK IMAMO VREMENA DOBROM IZLIJEČITI ZLO

Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju, 22. rujna

Uvijek imamo vremena dobrom izliječiti zlo – rekao je papa Franjo, 22. rujnaprije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu Svetoga Petra. Glavni lik prispodobe iz evanđelja današnje liturgije je lukav i nepošten upravitelj koji je optužen da je rasipao imovinu svojeg gospodara, te se nalazi pred otkazom (Lk 16, 1-13) – rekao je Papa i istaknuo – U toj teškoj situaciji ne optužuje, ne opravdava se i ne obeshrabruje, nego pronalazi rješenje kako bi si osigurao mirnu budućnost.

Prije svega pokazuje pronicavost, priznajući vlastita ograničenja: „Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se!“ – rekao je Sveti Otac i primijetio – Potom postupa domišljato, potkradajući posljednji put svojeg gospodara. Naime, poziva dužnike i smanjuje im dugove koje imaju prema gospodaru, čineći od njih tako svoje prijatelje, kako bi mu kasnije uzvratili. Isus nam taj primjer sigurno daje ne da bi nas potaknuo na nepoštenost, nego na snalažljivost.

Naime, ističe: „I pohvali gospodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi“, to jest s tom mješavinom domišljatosti i lukavosti koja omogućava nadvladati teške situacije – rekao je papa Franjo i objasnio – Ključ za razumijevanje tog događaja nalazi se u Isusovu pozivu: „Napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore“. Nepošteno su bogatstvo novac i općenito materijalna dobra. Bogatstvo nas može potaknuti da gradimo zidove, stvaramo podjele i diskriminiramo.

Isus, naprotiv, svoje učenike poziva da promijene smjer: „Napravite si prijatelje bogatstvom“ – rekao je Papa i napomenuo – To je poziv da znamo kako dobra i bogatstvo pretvoriti u odnose, jer ljudi vrijede više od stvari i bogatstva koje posjeduju. Naime, u životu plod ne donosi onaj tko ima mnogo bogatstva, nego tko stvara i održava mnoge veze, odnose i prijateljstva kroz različita bogatstva, to jest kroz različite darove kojima ga je Bog obdario.

No Isus također ukazuje na krajnju svrhu svoga nagovora: „Napravite si prijatelje bogatstvom, kako bi vas primili u vječna prebivališta“ – rekao je Sveti Otac i nastavio – Ako budemo sposobni preobraziti bogatstvo u sredstvo bratstva i solidarnosti, u raju će nas primiti, ne samo Bog, nego i oni s kojima smo bogatstvo dijelili, upravljajući dobro svime onim što je Gospodin stavio u naše ruke. Taj nam evanđeoski odlomak doziva u pamet pitanje nepoštenog upravitelja kojega je gospodar otpustio: „Što ću učiniti sada?“

Suočen s našim nedostacima i pogreškama, Isus nam jamči da uvijek imamo vremena dobrom izliječiti zlo koje smo učinili. Tko je prouzročio suze, neka nekoga učini sretnim i tko je pronevjerio, neka daruje potrebitima. Ako tako činimo, Gospodin će nas pohvaliti, jer smo snalažljivo i mudro postupili, priznajući se Božjim djetetom i riskirajući život radi Kraljevstva nebeskog – zaključio je papa Franjo.

Nakon podnevne molitve Sveti je Otac pozdravio osobito sudionike utrke „Put mira“ koja se održala toga dana u Rimu kako bi donijela poruku mira, bratstva i dijaloga između različitih kultura i vjera. Sljedeće nedjelje obilježava se Svjetski dan migranata i izbjeglica. Pozivam vas da sudjelujete na tom slavlju na Trgu svetoga Petra, kako bismo migrantima i izbjeglicama cijeloga svijeta i molitvom izrazili svoju blizinu – rekao je na kraju Papa. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. listopad 2019.

    Il Papa all’udienza generale: lasciarsi stupire dalle sorprese di Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: