Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 22. rujan 2019.

OBJAVLJEN POPIS SUDIONIKA NA SINODI O AMAZONIJI

U Vatikanu će se od 6. do 27. listopada održavati posebna opća skupština Biskupske sinode posvećena Panamazonskom području

U Vatikanu će se od 6. do 27. listopada održavati posebna opća skupština Biskupske sinode posvećena Panamazonskom području, o temi "Novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju".

Sve je bliže početak posebne sinode koju je papa Franjo najavio u podnevnom nagovoru 15. listopada 2017. godine, a koju je odlučio posvetiti Panamazonskom području. Njezina je glavna svrha – kako je istaknuo sâm Sveti Otac – pronalaženje novih putova za evangelizaciju toga dijela Božjega naroda, posebno domorodačkoga stanovništva koje je često zaboravljeno i bez perspektive za mirnu budućnost, također zbog krize u kojoj se nalazi Amazonska šuma, pluća vrlo važna za naš planet.

Tiskovni ured Svete Stolice, 21. rujna 2019. je objavio popis sudionika koji će se 6. listopada okupiti u Rimu, među kojima je, kao suradnik glavnoga tajništva, i mons. Zvonimir Seršić, a prije nekoliko dana, početkom rujna, Papa je imenovao tri kardinala – Venezuelca Porrasa Cardoza, Peruanca Barreta Jimena i Brazilca Braza de Aviza – ovlaštenim predsjednicima sinode koja je pod izravnom nadležnošću Svetoga Oca.

Taj važan crkveni, ali i građanski i ekološki projekt, govorit će svijetu na teritoriju koji se proteže kroz devet zemalja, a na kojemu živi 34 milijuna ljudi, od kojih su više od tri milijuna domorodačko stanovništvo koje dolazi iz više od 390 etničkih skupina. Upravo će život tih zelenih pluća našega planeta biti u središtu radova koje želi papa Franjo, kako je to istaknuto u radnom dokumentu sinode, objavljenom 17. lipnja ove godine. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. svibanj 2020.

    Il Papa prega per popoli indifesi dell’Amazzonia duramente provata dalla pandemia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: