Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Madrid, 19. rujan 2019.

U MADRIDU ZAKLJUČEN MEĐURELIGIJSKI SUSRET ZA MIR

Na kraju trodnevnoga susreta, koji se održao u španjolskoj prijestolnici, pročitan je apel za mir te je najavljeno da će domaćin sljedećega susreta, 2020. godine, biti Rim

Svečanom ceremonijom ispred madridske katedrale, 17. rujna 2019. zaključen je susret „Mir bez granica – religije i kulture u dijalogu“. Na kraju toga trodnevnoga susreta, koji se, u organizaciji Zajednice svetoga Egidija i Madridske nadbiskupije, održao u španjolskoj prijestolnici, pročitan je apel za mir te je najavljeno da će domaćin sljedećega susreta, 2020. godine, biti Rim.

S trga ispred katedrale Blažene Djevice Marije od Almudene podigao se vapaj predstavnikā raznih religija koji su dali glas onima koji se nalaze usred rata i kojima je uskraćeno blagostanje. Potpisnici apela za mir izrazili su veliku zabrinutost za buduće generacije zbog toga što se – kako su upozorili – jedini planet, namijenjen svim stvorenjima, iskorištava tako kao da pripada samo nekolicini. Također su izrazili zabrinutost zbog ponovnoga javljanja kulta sile i nacionalističkih suprotstavljanja koji su u povijesti izazvali velika razaranja, kao i zbog terorizma koji ne prestaje pogađati nedužne ljude.

Vjerski su vođe primijetili da se čini kako je san o miru oslabio te da su oživjeli pokušaji samostalnog pristupa u rješavanju velikih problema poput rata, epidemija, sigurnosti, migracija, održivosti planeta, globalnoga zatopljenja, nuklearnoga rizika i društvenih nejednakosti. Upozorili su pritom da je riječ o problemima koji nadilaze mogućnosti jednoga naroda te da su nam potrebni dijalog i suradnja.

Predstavnici svjetskih religija na susretu u Madridu izrazili su, osim toga, svoje protivljenje vjerskome ekstremizmu, jer – kako stoji u apelu za mir – oni koji vjeruju u Boga otkrivaju svijet kao zajednički dom koji nastanjuje obitelj narodā. Političare, bogate i sve ljude dobre volje pozvali su da osiguraju sredstva kako bi spriječili smrt milijuna djece u svijetu koja nemaju pristupa zdravstvenoj njezi te kako bi milijunima djece omogućili obrazovanje. To će biti znak nade za sve – poručili su sudionici susreta „Mir bez granica“. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: