Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Ženeva, 19. rujan 2019.

SVETA STOLICA TRAŽI DIJALOG I IZBORE U NIKARAGVI

Nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri UN-u u Ženevi, na 42. zasjedanju Vijeća za ljudska prava izlagao o teškoj situaciji u Nikaragvi

Sveta Stolica traži dijalog i izbore u Nikaragvi – rekao je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, govoreći na 42. zasjedanju Vijeća za ljudska prava o teškoj situaciji u Nikaragvi.

Sveta Stolica traži dijalog i izbore u Nikaragvi – rekao je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, govoreći na 42. zasjedanju Vijeća za ljudska prava o teškoj situaciji u Nikaragvi. Nadbiskup je istaknuo da Sveta Stolica čvrsto vjeruje da je bitno provesti sporazume koji su postignuti u ožujku, odmah se vratiti otvorenim pregovorima punim međusobnog poštovanja, te što prije provesti izborne reforme kako bi se održali slobodni i transparentni izbori u nazočnosti promatrača.

Sveta Stolica je s velikom pažnjom pratila društveno-političku situaciju u Nikaragvi i smatra da neriješene sporove treba što prije riješiti, uvijek poštujući temeljna ljudska prava i načela koja se nalaze u Ustavu te zemlje, kako bi se lakše ostvario društveni sklad i izgradio temelj za stabilnu budućnost mira i napretka – rekao je nadbiskup Jurkovič. Sveta Stolica preporuča – dodao je – da različiti politički i društveni čimbenici, obnovljenim duhom odgovornosti i pomirenja, zajedno pronađu rješenje koje poštuje istinu, vraća pravdu i promiče opće dobro.

Visoka je povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Michelle Bachelet, 10. rujna u svojem izvještaju osudila kršenje ljudskih prava od strane Vladinih snaga i nedostatak jamstava osnovnih sloboda demokratskog naroda. Nije moguće da osoba bude uhićena zbog pjevanja državne himne ili mahanja nikaragvanskom zastavom na javnom trgu ili ulici – rekla je Bachelet i primijetila – Tijekom prosvjeda 492 osobe su uhićene i potom puštene, no više od 100 ih je u zatvoru jer su sudjelovale u ovogodišnjim prosvjedima.

Sloboda izražavanja je ograničena kroz djela poput zatvaranja neovisnih medija i oduzimanja opreme, te višemjesečnim zatvaranjem domaćih novinara. Visoki će komesarijat Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHCR) nastaviti promatrati situaciju u zemlji i tražit će prostor za dijalog s nikaragvanskom diktaturom kako bi što prije pronašao rješenje krize koja traje od travnja 2018. godine – zaključila je Michelle Bachelet. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: