Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Skakava Gornja/Dubrave, 18. rujan 2019.

RANE SV. FRANJE NA ZIDINAMA - SKAKAVA GORNJA

Svetu misu predslavio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH

U utorak, 17. rujna 2019., na ranokršćanskom mjestu-Zidinama (Skakava Gornja), gdje je bio i drevni Franjevački samostan, proslavljen je blagdan Rane sv. Franje, svečanom Svetom misom koju je predslavio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH. U koncelebraciji su bili i drugi svećenici brčanskog dekanata te ujaci-fratri iz Dubravskog, Tuzlanskog, Toliškog i Plehanskog samostana. Došao je i velik broj vjernika-hodočasnika iz okolnih župa.

Biskup Vukšić je u homiliji na vrlo jasan način protumačio duhovnu stvarnost stigmi-rana Kristovih i njihovu blagodat u rastu kršćanske vjere. Rane-stigme koje je imao i sv. Franjo Asiški, zapravo su „prijenos“ Isusovog života i žrtvovanja za ljude na život ovog sveca.

Nakon Svete mise, gvardijan je pozvao sve svećenike i vjernike-hodočasnike na blagovanje i druženje „pod šatorima“ koje je spremila Mjesna zajednica Skakava Gornja. Druženje je bilo obogaćeno Folklornom smotrom Kulturno-umjetničkih društava iz Brčko Distrikta i Tuzle.

Proslavi je prethodila duhovna priprema sa trodnevnicom. Prvi dan trodnevnice održana je pobožnost put križa i Sveta misu koju je predvodio fra Pero Oršolić, župski vikar u Dubravama. Drugi dan trodnevnice slavio je fra Ivan Pilić, samostanski i župni vikar u Dubravama: prvo pobožnost moljenja krunice a zatim Sveta misa s prigodnom propovijedi. Treći dan trodnevnice slavio je hra Niko Josić, gvardijan i župnik u Dubravama. Na samom koncu Svete mise bila je i podjela sakramenta bolesničkog pomazanja. Kroz sve dane trodnevnice bila je i mogućnost ispovijedi na koju se odazvao veliki broj vjernika.

Iz Franjevačkog samostana Dubrave su kazali kako do kraja mjeseca rujna imaju namjeru ovaj povijesni lokalitet Zidine prekriti jednom konstrukcijom koja će zaštiti do sada pronađeno i publicirano. (kta/fia)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: