Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. svibanj 2020.

Vijesti

Gromiljak, 16. rujan 2019.

PROSLAVA IMENA MARIJINA U ŽUPI GROMILJAK

Svečano Misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Butum, župnik travničke župe Turbe

U nedjelju, 15. rujna 2019. župa Gromiljak proslavila je svoj patron – Ime Marijino i tom prigodom, svečano Misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Butum, župnik travničke župe Turbe, prenosi nedjelja.ba.

Don Ilija Karlović, gromiljački župnik na početkom Misnog slavlja služenog u dvorištu nove crkve s pogledom na staru, za koju su vjernici ove župe duboko povezani, podsjetio je da se blagdan Blažene Djevice Marije, u narodu poznat kao Ime Marijino, kao zaštitnik istoimene župe slavi više od 125 godina. „Kao patrona župe Ime Marijino slavimo od 1895. U župi osnovanoj 1876. do tada smo patron župe obilježavali na Veliku Gospu. Želja nam je bila da naša gromiljačka crkva na patron bude posjećena što je na blagdan Velike Gospe bilo teško. Ponosni na našu zaštitnicu, njezino sveto ime stalno je našim usnama, ona nas vodi kroz sve bure u moru našega života“, kazao je don Ilija.

O svetosti Imena Marijina govorio je i vlč. Ivan Butum, župnik u travničkoj župi Turbe koji je i predvodio Misu. „I Josip Broz je imao lijepo ime, imao ga je i Staljin, pa i Ivan Grozni, ali oni nisu bili sveti. Naprotiv. Samo čistim srcem poput Marijinog možemo stati pred Boga i učiniti ime koje nosimo svetim“, kazao je uz ostalo, vlč. Butum. U propovjedi se osvrnuo i na trend odlaska mladih iz zemlje prozivajući sve segmente društvene zajednice, uz časne izuzetke, za izostanak rada za opće dobro bez kojeg je nemoguće graditi bolju budućnosti i opstati na ovim prostorima natopljenim krvlju branitelja.

Gromiljački župnik don Ilija Karlović zahvalio se svima koji su doprinijeli lijepoj i dostojanstvenoj proslavi zaštitnice župe, od župnog zbora i vjernika u tradicionalnim nošnjama katoličkog puka ovog kraja do propovjednika, gostiju i vjernika. Slavlje se nakon Mise nastavilo u crkvenom dvorištu uz tradicionalno pučko veselje (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: