Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. svibanj 2020.

Vijesti

Mandino Selo, 16. rujan 2019.

PAROH KRULJ: TKO SPRJEČAVA IZGRADNJU KATOLIČKE CRKVE U DRVARU NE MOŽE SE ZVATI KRŠĆANINOM

U općini Tomislavgrad mostarski paroh Krulj blagoslovio temelje pravoslavne crkvice na Mandinoj Gradini, lokalitetu između Mandinog Sela i Rašćana

U općini Tomislavgrad. 13. rujna 2019. blagoslovljeni su temelji pravoslavne crkvice na Mandinoj Gradini, lokalitetu između Mandinog Sela i Rašćana, koja se gradi na istom mjestu gdje je stajala stara crkvica srušena u posljednjem ratu.

Temelje crkvice blagoslovio je mostarski paroh Radivoje Krulj, starješina Saborne crkve u Mostaru i arhijerejski zamjenik episkopa zahumsko-hercegovačkog, koji pastoralno skrbi i za pravoslavne vjernike u duvanjskom kraju. Svečanosti je nazočio i duvanjski gvardijan fra Sreten Ćurčić.

Kako navodi lokalni duvanjski portal „Tomislavcity“ paroh Krulj istaknuo je da je prošle godine obnovljena i pravoslavna crkva Sv. Nikolaja u samom Tomislavgradu, te da se nada kako će ova filijalna crkvica u Mandinom Selu, posvećena Presvetoj Bogorodici, biti završena iduće godine kada Eparhija zahumsko-hercegovačka slavi 800. obljetnicu utemeljenja. Krulj je izrazio radost zbog blagoslova temelja, ali i nadu da će se nastaviti buduća bratska kršćanska ljubav i suradnja s fra Sretenom i duvanjskim franjevcima koji su ovom projektu dali punu podršku.

Duvanjski gvardijan Ćurčić naveo je primjer iz ne tako davne prošlosti kada su katolici iz njegova rodnog Brišnika pomagali izgradnju džamije u susjednim Omerovićima, a isto tako muslimani iz Omerovića davali su priloge za izgradnju crkve u Brišniku. Fra Sreten je izrazio sreću što može pridonijeti izgradnji boljeg svijeta i suživota te je najavio da će na sve načine pomoći izgradnju ove pravoslavne bogomolje koju doživljava i kao svoju.

Na upit novinarke portala „Tomislavcity“ što misli o protivljenju vodstva srpskoga naroda u Drvaru za izgradnju tamošnje katoličke crkve, paroh Krulj je odgovorio: “Onaj tko to sprječava ne može se nazvati kšćaninom. Mislim da trebamo biti otvoreni. Imao sam iskustva da budem svećenik, odnosno paroh iliti župnik kada je počinjala obnova u ratu srušene katoličke crkve u Nevesinju. Znam i na kakve smo probleme nailazili, ali sam prvi rekao i posvjedočio da je naša obveza obnoviti našu katoličku crkvu. Tako isto mislim za Drvar. Mislim da bi katolici Drvara trebali dobiti svoju crkvu i to poručujem s ovoga mjesta”. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: